Pažitka
Název:

Fialkový sirup (šťáva)


Fialkový sirup (šťáva)


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé květy fialky3 - 4 hrsti
převařená vlažná voda1 l
kyselina citronová10 g
cukr krystal1 kg
Postup přípravy:

Tak a je to tady, fialky kvetou a je čas na jejich zpracování! Takže mám pro vás skvělý tip na fialkový sirup (šťávu). FIALKOVÝ SIRUP má blahodárné účinky proti kašli, bolestem hlavy a neklidnému spánku.

Květy fialky vložíme do hrnce či velké zavařovací sklenice a zalijeme je jedním litrem převařené vychladlé vody. Nádobu uzavřeme a na temném místě necháme fialky 24 hodin vylouhovat. Roztok v této fázi nevoní nijak hezky, ale žádný strach, varem se to změní. Po vylouhování vymačkáme tekutinu přes plátýnko do hrnce (již je vidět jemná modrá barva), přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí a pak ještě asi 20 minut.
Ke konci přidáme kvůli konzervaci špetku kyseliny citrónové. Přidáním citrónu nebo kyseliny citrónové se barva okamžitě mění z modré na červenou. Pak už jen sirup plníme do láhví s uzávěry. Když ho zalijeme vodou, můžeme si udělat výbornou osvěžující šťávu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno