Pohankové bulky: | |
pohanka | 100 g |
ovesné vločky | 40 g |
lněná semínka | 20 g |
sůl | špetka |
Kuřecí burgery: | |
kuřecí prsa | 220 g |
římský kmín | 1 lžička |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
Jogurtový dip: | |
avokádo | 1/4 ks (cca 35 g) |
hustý bílý jogurt | 80 g |
koriandr | 4 stonky |
nastrouhaná kůra z 1/2 limety | |
sůl | dle chuti |
Dále: | |
středně velká červená řepa | 1 ks |
olivový olej | dle potřeby |
pepř | špetka |
Hlídáte si linii, nebo je vám jednoduše nechutná představa tukem nasáklého burgeru? A co takový fitnessburger?
Pohanku propláchněte, vložte do hrnce, přidejte špetku soli a zalijte horkou vodou. Vařte 20 minut, dokud pohanka nezměkne. Pokud po uvaření v hrnci zbývá ještě voda, pohanku slijte. Nechte alespoň trochu zchladnout.
Troubu předehřejte na 200 ˚C. Plech vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte ovesné vločky, lněná semínka a rozmixujte najemno, jak to jen půjde. Přijdete pohanku, špetku soli a společně mixujte, dokud se hmota nespojí a nebude kompaktní. Směs rozdělte na 4 části. Z každé navlhčenýma rukama umačkejte bulku o průměru asi 7cm. Bulky rozprostřete na plech.
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Římský kmín rozdrťte v hmoždíři. Česnek utřete se solí. Všechny tyto ingredience vložte do mixéru a rozmixujte tak, aby vám vznikla kompaktní hmota. Z hmoty utvořte 4 ploché karbanátky, které potřete lehce olejem. Položte je na pečící papír vedle bulek.
Červenou řepu nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Lehce je potřete olejem, posolte a opepřete. Rozložte je také na plech a společně dejte péct půl hodiny.
Než se vše upeče, připravte si dip. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, vložte do misky. Přidejte jogurt, nasekaný koriandr, nastrouhanou limetovou kůru, lehce osolte a promíchejte.
Upečené bulky vyjměte z trouby (maso i řepu můžete nechat v teple ještě chvíli),nechte chvíli zchladnout. Poté je podélně rozřízněte, potřete dipem, položte plátek řepy, maso, řepu, dip a přiložte vrchní část bulky a propíchněte špejlí. Podávejte se zeleninovým salátem.
Podrobné info: