Pažitka
Název:

Francouzská cibulačka s Metaxou


Francouzská cibulačka s Metaxou


Ingredience:
Ingredience:
střední cibule, nakrájené na půlkolečka5 ks
máslo100 g
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
černý pepř3 kuličky
sůl dle chuti
tymián pár snítek
suché víno1,5 dcl
vývar1 l
Metaxa (případně koňak, brandy nebo portský)1 lžíce
sýr gruyère nebo comté, případně 48% gouda dle chuti
Postup přípravy:

Není cibulačka, jako cibulačka. Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní není, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cíba!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce nebyl. A víte co? Ta chuť nemá chybu! Pojďte mrknout, jak na to.

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji do hrnce, na rozpuštěný máslo. Po asi pěti minutách restování, přidáme bobkovej list, nový koření, pepř a sůl a dál restujeme do bezvědomí.
Když cibule hodně zhnědne, pustí všechen cukr a dno je pokryto tmavou vrstvou zkaramelizovaný směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.
Po odkrytí pokličky nám zkaramelizovanou cibuli půjde dobře "odškrábnout" a celá směs chytne nádherně zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a ještě chvíli restujem.
Pak přilijeme 1,5dcl vína, necháme ho vyvařit, zalejeme cibuli vývarem a vaříme asi 10 minut na mírným plameni. Na úplnej závěr vmícháme do polívky lžíci Metaxy, stáhneme z ohně a je hotovo.
Francouzskou cibulačku podáváme s máslovýma krutonama, zasypanou sýrem.
V zimních měsících je nejoblíbenější, ale u nás jede prakticky furt.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno