Ingredience: | |
střední cibule, nakrájené na půlkolečka | 5 ks |
máslo | 100 g |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 3 kuličky |
černý pepř | 3 kuličky |
sůl | dle chuti |
tymián | pár snítek |
suché víno | 1,5 dcl |
vývar | 1 l |
Metaxa (případně koňak, brandy nebo portský) | 1 lžíce |
sýr gruyère nebo comté, případně 48% gouda | dle chuti |
Není cibulačka, jako cibulačka. Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní není, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cíba!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce nebyl. A víte co? Ta chuť nemá chybu! Pojďte mrknout, jak na to.
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji do hrnce, na rozpuštěný máslo. Po asi pěti minutách restování, přidáme bobkovej list, nový koření, pepř a sůl a dál restujeme do bezvědomí.
Když cibule hodně zhnědne, pustí všechen cukr a dno je pokryto tmavou vrstvou zkaramelizovaný směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.
Po odkrytí pokličky nám zkaramelizovanou cibuli půjde dobře "odškrábnout" a celá směs chytne nádherně zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a ještě chvíli restujem.
Pak přilijeme 1,5dcl vína, necháme ho vyvařit, zalejeme cibuli vývarem a vaříme asi 10 minut na mírným plameni. Na úplnej závěr vmícháme do polívky lžíci Metaxy, stáhneme z ohně a je hotovo.
Francouzskou cibulačku podáváme s máslovýma krutonama, zasypanou sýrem.
V zimních měsících je nejoblíbenější, ale u nás jede prakticky furt.