Ingredience: | |
cibule (250 g bílé + 100 g červené) | 350 g |
máslo | 50 g |
suché bílé víno | 100 ml |
kuřecí vývar | 1 l |
třtinový cukr | 1 lžička |
bobkový list | 1 ks |
hladká mouka | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
bílý pepř | dle chuti |
Pravou cibulačku jsem ochutnala jen párkrát ve francouzské restauraci. Takže když se u nás doma objevilo kvalitní bílé víno a navíc ještě spousta cibule z farmářské bedýnky, bylo jasno.
Cibuli si očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi s nepřilnavým povrchem si necháme rozpustit máslo a přidáme všechnu cibuli. Na nejnižším stupni restujeme alespoň 1 hodinu. Doporučuji opravdu nespěchat, polévka vám to vrátí na chuti. Za občasného promíchání opékáme dozlatova. Ke konci posypeme lžičkou cukru a cibuli necháme zkaramelizovat. Zaprášíme lžící mouky, pořádně promícháme a zalijeme bílým vínem. Pár minut provaříme, aby se odpařil alkohol, a nakonec přilijeme vývar. Přidáme bobkový list, ochutíme solí a pepřem a společně vaříme ještě asi 15 minut. Polévku jsem podávala samotnou, protože jsme měli vydatný oběd. Ale nejlépe chutná s plátky francouzské bagety, posypané sýrem a zapečené.
Podrobné info: