Buchtičky: | |
cukr krupice | 2 lžíce |
droždí | 1 kostka (42 g) |
mléko | 200 ml |
hladká mouka | 660 g |
sůl | špetka |
vanilkový cukr | 1 sáček |
máslo | 260 + 140 g |
smetana (33%) | 6 lžic |
celá vejce | 2 ks |
žloutek | 2 ks |
moučkový cukr | na posypání |
Vinná pěna: | |
žloutek | 8 ks |
cukr krupice | 6 - 8 lžic |
sladký vlašský ryzlink | 423 ml |
nastrouhaná kůra z 3/4 biocitronu | dle chuti |
teplá voda | 2 lžíce |
Není to jen dospělácká verze známého jídla, ale luxusní pokrm kterému neodoláte.
Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo aby droždí změklo. Mezitím si ohřejeme mléko aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla. Když je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosyjeme si mouku přilijeme kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo.
Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.
Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla.
Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velký jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2 x 2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe.
Dáme na teplé místo 20 minut kynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 - 25 minut - do zezlátnutí.
Na sporák dáme hrnec s vodou a ne hrnec mísu která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy. Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme.
Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře na které jsme rozdělili pěnu.
Poslední fázi - servírování provádíme rychle, aby mám pěna nespadla.
Podrobné info: