Marináda: | |
ocet | dle chuti |
olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
cibule | dle chuti |
kuřecí prsní řízky, ale lze i z vepřové kýty | dle potřeby |
Těstíčko: | |
vejce | 2 ks |
olej | 1 lžička |
hladká mouka | dle potřeby |
sůl | špetka |
voda nebo bílé víno na případné zředění | kapka |
Na tento recept si můžete zvolit maso, dle toho co máte zrovna k dispozici. Kuřecí maso nebo vepřové. Hlavní zvláštností v receptu je octová marináda, která se do masa vpíjí opravdu celou noc. Můžete se připravit na kyselejší chuť s cibulovým doprovodem.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Ocet a olej ve stejném poměru smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí a maso do této marinády naložíme. Musí být úplně ponořené. Marinovat necháme přes noc, ale můžeme i několik dní.
V den D maso vyjmeme, pořádně papírovou utěrkou zbavíme marinády, protáhneme v hladké mouce a následně v těstíčku. To vymícháme do hustější konzistence. Bude-li příliš husté, zředíme kapkou vody či vína. Na oleji či sádle smažíme pozvolna z obou stran dozlatova. Podáme např. s bramborovou kaší.
Řízky mají lehce navinulou chuť, chutnají výrazně po cibuli.