Ingredience: | |
toastový chléb | |
šunka plátky | |
sýr ementál v celku i plátky | |
vejce | 2-3 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Celý den nešel proud. Ráno jsem na kamnech horko těžko ohřívala vodu na čaj a párky, k obědu jsme se opět cpali salátem a večer, když už na mě sporák konečně radostně zablikal, neměla jsem sílu ani chuť vytvářet nějaké větší chuťové kreace.
Tak jsem si vzpomněla na starou známou klasiku - Croque-monsieur, slavný francouzský sendvič, jehož historie sahá až.....až někam hodně daleko, do starých francouzských uliček, do doby kočárů tažených koňmi, gentlmenství a elegance. Do doby, kdy všichni ještě dobře věděli, že málo znamená více. Což o to, Francouzi se toho drží pořád, ale u nás, u nás....škoda mluvit.
Vemte dobrý toustový chleba, nebo ten co zrovna doma máte. Připravte si vejce, pořádný kus šunky a kvalitnější, chuťově výraznější sýr.kus šunky a dobrý sýr Nezapomeňme lehce vymazaný pekáček, hlubší plíšek či jinou pečící nádobu.
Připravíme se páry toastů, mezi které klademe plátky šunky, s plátky sýra. Klasicky připlácneme k sobě.
Poté si rozkvedláme vejce, ochucené solí a pepřem. Pokud máte kousek sýru v celku, určitě přidejte. Tosty ve vaječné lázni obalíme a naklademe na plech. Posypeme klidně ještě strouhaným sýrem. Pokud chcete můžete toasty posypat sýrem a zalít vejci až na plechu.
Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba na 180 °C. Pečeme zhruba 20 min.
Ingredience záleží dle toastového chleba či velikosti pekáčku. Doboru chuť!