Pažitka
Název:

Francouzský sýrový chléb


Francouzský sýrový chléb


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka500 g
voda350 ml
sušené droždí2 lžičky
olivový olej1 lžíce
med1 lžička
sůl1 a 1/2 lžičky
tvrdý 45% sýr250 g
Na ozdobu:
tvrdý sýr dle chuti
olivy dle chuti
Postup přípravy:

Asi deset let se mi doma válela kniha o pečení chleba od autorů Eric Treuille a Ursula Ferrignová. Vlastně jsem se za ty roky do ní ani jednou pořádně nezačetla. Což byla velká chyba, protože inspirace je tam víc než dost. Navíc i přehled mouky, výroba, kvásku atd. Při listování mě zaujal tento recept- Sýrový chléb z pece (Pain au fromage). A tak jsem ho musela hned vyzkoušet.
Tento sýrem vonící chléb se tradičně peče v jižní Francii v peci na vyhasínajících uhlíkách. Je to vynikající svačinka, výborná s černými olivami a sklenkou červeného vína.

Droždí nasypeme do misky, přidáme cca 100 ml vlažné vody a med, necháme 5 minut stát. Přidáme mouku se solí a olivový olej. Vytvoříme pevné, vlhké těsto, které necháme asi 20 minut "vyskočit". Po té vyklopíme na pomoučený vál a hněteme spolu s najemno nastrouhaným sýrem.
Těsto necháme vykynut v míse asi 1 - 1 1/2 hodiny.
Po té těsto mírně vyválíme a rozdělíme na 10 částí. Každou část vyválíme na oválnou placku, kterou položíme na plech vyložený pečícím papírem. Ostrým nožem (já použila kráječ na pizzu) do každé placky uděláme pět rovnoběžných zářezů, končíme asi 2,5 cm od okraje. Placku mírně roztáhneme, aby se zářezy rozevřely. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut vykynout.
Posypeme nastrouhaným sýrem nebo nakrájenými olivami a pečeme při 180 stupních asi 15 minut.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno