Název:Galette - francouzská pohanková palačinka
Ingredience:
Ingredience (na 4 galetky, průměr 28 cm): |
pohanková mouka | 125 g |
voda | 250 ml |
sůl | 2 špetky |
Špenát: |
mražený listový špenát | 450 g |
česnek | 3 stroužky |
sůl | dle chuti |
Štouchané brambory: |
větší brambory | 2 ks |
smažená cibulka | dle chuti |
sůl | špetka |
máslo | kousek |
Dále: |
šunka | 8 plátků |
vejce na volská oka | 4 ks |
Postup přípravy:Galetka (Galette) je typická francouzská palačinka. Bretaňská galetka je z pohankové mouky. Plní se naslano i nasladko. Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma.
Receptů jsem vyzkoušela asi 5, s různými poměry mouky, vody a vajec a nakonec jsem přišla na poslední, nejlepší a nejjednodušší recept. Je úplně bez vajec a jsou v něm jenom tři ingredience.
Postup:
- Nejdříve smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho odpočívat v lednici.
- Mezitím připravte náplně. Pokrájené brambory uvařte v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte spolu s opečenou cibulkou. Cibulku si můžete buď osmažit na pánvi nebo použít už smaženou kupovanou
- Špenát poduste, podle chuti osolte a prolisujte do něj česnek. Mražený špenát je hotový za 10 minut. Čerstvý ještě dřív, pokud ho použijete místo mraženého. U mraženého pozor na to, aby to byly mražené špenátové listy, ne protlak.
- Z vajec udělejte volská oka. Správně by se měly vejce vyklepnout přímo na galetku, ale radši je dělám na pánvi zvlášť, aby byla jistota, že jim ztuhne bílek.
- Vyndejte těsto z lednice a naběračkou ho lijte na rozehřátou pánev. Pomocí dřevěného válečku - roztírače těsta, ho rovnoměrně po pánvi rozetřete do tenké vrstvy (až ke krajům pánve).
- Galetka se neobrací. Jakmile ji rozetřete do tenké vrtsvy tak těsto i z horní strany "zaschne". V tu chvíli už můžete na galetku dát prohřát 2 plátky šunky, přidat vejce, trochu špenátu a trochu brambor.
- Jakmile se okraje palačinky začnou od pánve odchlipovat, je načase galetku složit, ze 4 stran ohnout okraje dovnitř (tak jak vidíte na fotkách) a můžete servírovat.
DOBROU CHUŤ
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno