Pažitka
Název:

Gazpacho


Gazpacho


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej150 ml
bílý toustový chléb150 g
cibule1 ks
oranžová paprika1 ks
salátová okurka1 ks
česnek3 stroužky
rajčata300 g
pažitka hrstka
bylinky hrstka
tmavý třtinový cukr dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
vinný ocet pár kapek
Postup přípravy:

Studená polévka s bohatou historií a mnoho lokálními i individuálními variantami....

Zeleninu omyjeme, oloupeme a zbavíme jader. Vyzrálá a šťavnatá rajčata musíme předtím krátce spařit. Papriky péct asi 8 minut pod grilem a krátce zabalit do mikrotenové fólie, aby změkly.

Nakrájíme zeleninu na malé kousky a vložíme do velké nádoby. Přidáme rozmočený bílý chléb, prolisovaný česnek, na jemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, trochu cukru. Zalijeme olivovým olejem a nahrubo rozmixujeme ponorným mixérem. Pak ještě dochutíme  vinným octem, případně zředíme vodou a gazpacho umixujeme dohladka. Nakonec gazpacho dochutíme bylinkami, zejména bazalkou.

Vychlazené gazpacho se podává s rozmanitými přílohami, které si střídavě vkládáme do polévky. Mohou to být krutony, kousky šunky, sýra, olivy, nahrubo nasekaná vařená vejce, naťová cibulka, kousky mladé cukety, rajčat, papriky, okurky. Záleží na chuti a fantazii. Může to být lehká a příjemná letní večeře na zahradě.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno