Ingredience: | |
olivový olej | 150 ml |
bílý toustový chléb | 150 g |
cibule | 1 ks |
oranžová paprika | 1 ks |
salátová okurka | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
rajčata | 300 g |
pažitka | hrstka |
bylinky | hrstka |
tmavý třtinový cukr | dle chuti |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
vinný ocet | pár kapek |
Studená polévka s bohatou historií a mnoho lokálními i individuálními variantami....
Zeleninu omyjeme, oloupeme a zbavíme jader. Vyzrálá a šťavnatá rajčata musíme předtím krátce spařit. Papriky péct asi 8 minut pod grilem a krátce zabalit do mikrotenové fólie, aby změkly.
Nakrájíme zeleninu na malé kousky a vložíme do velké nádoby. Přidáme rozmočený bílý chléb, prolisovaný česnek, na jemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, trochu cukru. Zalijeme olivovým olejem a nahrubo rozmixujeme ponorným mixérem. Pak ještě dochutíme vinným octem, případně zředíme vodou a gazpacho umixujeme dohladka. Nakonec gazpacho dochutíme bylinkami, zejména bazalkou.
Vychlazené gazpacho se podává s rozmanitými přílohami, které si střídavě vkládáme do polévky. Mohou to být krutony, kousky šunky, sýra, olivy, nahrubo nasekaná vařená vejce, naťová cibulka, kousky mladé cukety, rajčat, papriky, okurky. Záleží na chuti a fantazii. Může to být lehká a příjemná letní večeře na zahradě.
Podrobné info: