Pažitka
Název:

Gazpacho

vegetariánský recept


Gazpacho


Ingredience:
Ingredience:
střední opravdu dobrá a zralá rajčata6 ks
žlutá paprika1 ks
střední cibule1 ks
česnek3 stroužky
okurka oloupaná a zbavená semen1 ks
olivový olej1 lžíce
sůl dle chuti
vinný ocet1 - 2 lžíce
Na přílohu k podávání:
vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kousky dle chuti
černé olivy nakrájené na kostičky dle chuti
avokádo nakrájené nakousky dle chuti
pečivo dle chuti
Postup přípravy:

Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. 

Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry. (Arnold J. Rimmer, posádka Červeného trpaslíka)
Někomu může polévka gazpacho změnit celou kariéru, minimálně ovšem garantuji, že se stane stálicí vašeho letního stolu. Nejdůležitější je vybrat, co nejlepší a nejzralejší zeleninu. Často se k polévce podává i příloha, mne chutnají nejvíce vejce v kombinaci s černými olivami a bílou bagetou. 
 
Zeleninu omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a rozmixujeme na hladký krém. Celou polévku můžeme ještě propasírovat, tak aby byla opravdu hladká. Dochutíme olivovým olejem, solí a vinným octem. Polévku necháme zchladnout v ledničce.
Na tuto skvělou andaluskou polévku existuje mnoho receptů s různými poměry surovin. neváhejte tedy experimentovat.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno