Rozkvas: | |
žitný kvásek | 1 lžíce |
voda | 100 g |
žitná mouka | 100 g |
Těsto: | |
rozkvas | dle potřeby |
grahamová mouka | 200 g |
máslo | 90 g |
zakysaná smetana | 1 lžíce |
žloutek | 1 ks |
himalájská sůl | 1 lžička |
Jakékoliv tyčinky se u nás nikdy dlouho neohřejí, občas nedostanou ani šanci pořádně vychladnout. Prostě mám doma tyčinko-žrouty. Původní recept mám od své pekařské kolegyně, dnes jsem zkusila trochu pozměnit mouku a výsledek jsou tyhle úžasně nadýchané tyčky.
Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou a moukou. Necháme 12 hodin rozkvasit pod igelitem.
Na zadělání těsta používám pekárnu na chleba - program příprava těsta. Pokud pekárnu nemáte, smícháte v míse rozkvas s moukou, rozpuštěným máslem, smetanou, žloutkem a solí. Vypracujete vláčné těsto, které pod igelitem nechám kynout minimálně 1 hodinu. Pak si těsto rozdělím na cca 24 kousků a uválím si tyčinky, které pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky nechám další hodinu dokynout. Tyčinky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 12 minut.
Před koncem pečení můžeme posypat nastrouhaným sýrem a nebo už na začátku například hrubou solí nebo různým kořením.
Podrobné info: