Ingredience: | |
rozinky namočené na chvíli ve vodě | 100 g |
goji namočené spolu s rozinkami | 2 lžíce |
vlašské ořechy | 2 hrsti |
loupané mandle | 1 hrst |
kešu oříšk | 1 hrst |
ovesné vločky | 1 hrst |
kokos | 1 lžíce |
chia semínka | 2 lžičky |
bílý jogurt | 200 g |
borůvky | 50 g |
Dnešní odpolední svačina si žádala něco tak trochu jiného. Zbylo mi pár borůvek a v lednici bílý jogurt. Také jsem tu měla sušené ovoce a oříšky a všechny tyto ingredience přímo vyzývaly k tomu, aby z nich vzniklo něco dobrého. Granola je křupavé zapečené müsli bez přidaného cukru a konzervantů.
Hrozinky a goji dejte do vody do kastrůlku tak, aby byly právě ponořené a povařte je do změknutí. Je to proto, aby natáhly vodu a ve směsi fungovaly jako pojivo. Pak je rozmixujte do hladké pasty. Troubu předehřejte na 160 °C. Do směsy pak vmíchejte ostatní ingredience (ořechy, mandle, vločky, kokos, chia semínka) a to buď nasekané nebo namixované (záleží jakou máte rádi konzistenci). Vzniklou směs rozprostřete na plech vyložený pečicí folií a pečte asi 15 minut dozlatova. Pak snižte teplotu v troubě na 110 °C a pečte další půl hodinu, nebo dokud není směs suchá a krásně křupavá.
Nechte zcela zchladnout. Takto zchadlou granolu, pak můžete použít na dezert s bílým jogurtem a borůvkami, kdy na dno skleničky dále 2-3 lžíce granoly, na to bílý jogurt, poté borůvky a takto vrstvíte dle velikosti skleničky. Navrch dezert ozdobíme borůvkami a granolou. Je to skvělá svačina či snídaně, nebo jen laskomina, když vás honí mlsná.
Podrobné info: