Ingredience: | |
filet z čerstvého lososa | 1 kg |
hrubá mořská sůl | 250 g |
třtinový cukr | 350 g |
hvězdička badyánu | 4 ks |
koriandrová semínka | 1 lžička |
kůra ze 2 pomerančů | |
kůra z 1 citronu | |
kůra z 1 limetky | |
kopr | 1 svazek |
U nás doma bezkonkurenčně nejoblíbenější úprava lososa. Filet před marinováním stáhnu z kůže (i když ta se může ponechat a odstranit až před krájením) a zkontroluju, jestli v sobě nemá kosti. Pokud ano, je potřeba je vytáhnout pinzetou.
Při nákupu vybírám buď celý filet z půlky lososa nebo pokud chci marinovat menší množství, třeba jen půl kila, beru vyšší část filetu (ne od ocasu) a nechávám marinovat 2 dny. Ryba po na marinování ztmavne a ztratí ohebnost. Receptů je spousta. Vždy se marinuje v soli a cukru. Třtinovém nebo bílém. Do marinády se může přidat alkohol, například panák vodky. Variant, čím marinádu okořenit je strašně moc. Pepř, semínka koriandru, jalovce, fenyklu...
V robotu umixujeme sůl, cukr, koření a citrusovou kůru.
Vznikne směs podobná vlhkému písku.
Na hlubší tác nebo na plech s vyšším okrajem nasypeme část směsi a položíme na ní lososa. Překryjeme zbylou směsí, potáhneme potravinovou folií a zatížíme pekáčkem, prkýnkem....
Uložíme do lednice na 2 dny.
Po dvou dnech vyndáme lososa z marinády a omyjeme z něj všechny zbytky koření, nerozpuštěné soli a cukru. Osušíme.
Kopr nasekáme najemno a celý filet v něm ze všech stran obalíme. Pak už jenom nakrájíme na tenké plátky.
Doboru chuť!