Ingredience: | |
vařená červená čočka | 200 g |
červená paprika | 1/2 ks |
řapíkatý celer | 2 stonky |
pórek nakrájený na proužky | 2 lžíce |
lilek | 1/2 ks |
česnek | 2 stroužky |
balzamikový ocet | 2 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
olivový olej | trochu |
A jak to celé vzniklo? Zbyla nějaká zeleninka z víkendové grilovačky a takhle to dopadlo.
Lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, z obou stran osolíme a necháme asi hodinu vypotit. Pak je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Na olivovém oleji opékáme dočervena spolu s paprikou nakrájenou na menší kousky. Zeleninu přendáme na talířek a potřeme mašlovačkou olivovým olejem, do kterého jsme přidali jeden rozmačkaný stroužek česneku.
Na stejné pánvi pak opečeme na trošce oleje pórek, přidáme k němu uvařenou červenou čočku, stroužek česneku (nebo podle chuti i víc), osolíme a opepříme.
Řapíkatý celer nakrájíme na kostičky a na jiné pánvi, na lžičce olivového oleje, krátce restujeme. Pak přidáme balzamiko, cukr a restujeme, dokud se tekutina neodpaří a celer není pokrytý lesklou „glazurou“.
Misku si vypláchneme studenou vodou a na její dno položíme kousek papriky, pak plátky lilku, vrstvu čočkovo-pórkové směsi, opět papriku, lilek a končíme čočkou. Vyklopíme na talířek, lehce zakápneme olivovým olejem, okolo rozložíme řapíkatý celer a ihned podáváme.
Doporučuji: zkuste si „svůj kopeček“ posypat balkánským sýrem. Místo čočky můžeme použít kuskus, rýži atd.
Podrobné info: