Ingredience: | |
květák | 1 ks |
olivový olej | 60 ml |
drcený kmín | dle chuti |
utřený česnek | 4 stroužky |
sůl | dle chuti |
hladká mouka | 3 lžíce |
máslo | 100 g |
smetana na vaření | 200 ml |
strouhaný čedar | 100 g |
muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
vývar z vaření květáku | 1 hrnek |
bazalka | dle chuti |
petrželka | dle chuti |
Mám pro vás tip na skvělou kombinaci chutí v podobě grilovaného květáku s česnekem a sýrovou omáčkou.
Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem na skus. Poté vodu slijeme a dáme stranou.
Olivový olej smícháme s prolisovaným česnekem, sekanou bazalkou a petrželkou. V této směsi necháme uvařený květák alespoň hodinu marinovat. Po této době naložený květák grilujeme v rozehřáté troubě dozlatova.
V nádobě necháme rozpustit máslo, vmícháme mouku, osmahneme a stále mícháme. Zalijeme hrnkem květákového vývaru a smetanou na vaření. Vše cca 10 minut povaříme. Přidáme nastrouhaný čedar a znovu povaříme. Až má omáčka hladkou konzistenci, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
Růžičky květáku rozdělíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.
Podávat můžeme s vařeným bramborem nebo jen s pečivem.
Podrobné info: