Grilovaný losos: | |
losos | 250 g |
fenykl | 2 bulvy |
cherry rajčátka | miska |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
tymián | špetka |
citron | dle chuti |
Batátový nákyp: | |
velký batát | 1 ks |
parmazán | 150 g |
smetana na vaření | 1 kelímek |
K receptu jsem se inspirovala na jednom slovenském food serveru, kde byly všechny suroviny propojené do jednoho nákypu. Já jsem recept rozdělila a vznikly dvě samostatné skvělé jídla, které mám v tomto receptu na jedné fotografii, ale na základě zkušenosti je doporučuji rozdělit. K lososu by se víc hodila jenom grilovaná bagetka nebo to batátové pyré. Naopak nákyp by se víc hodil k červenému masu, nebo se zeleninovým salátem jako lehká večeře.
Na olivovém oleji jsem orestovala tenké plátky lososa, které jsem lehce osolila a opepřila. Lososa jsem vytáhla z pánve, přidala fenykl nakrájený podélně na nudličky a restovala na skus, přidala poloviny cherry rajčátka, zastříkla citronovou šťávou, přidala citronovou kůru a tymián.
Batátový nákyp:
Oloupaný batát nakrájíme na 0,5 cm tlustá kolečka. Klademe do zapékací mísy a prosypáváme strouhaným parmezánem a postupně zaléváme smetanou. Počet vrstev je individuální podle velikosti pekáče.
Pečeme v troubě při 180 stupních, dokud nebudou batáty měkké.