Ingredience: | |
vlažná voda | 200 ml |
čerstvé droždí | 20 g (1/2 kostky) |
cukr | 1 lžička |
hladká mouka nebo jemná špaldová | 400 g |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl (do těsta) | cca 2 - 3 lžičky |
hrubá sůl, kmín | na posypání |
Je víkend - tak proč si neudělat "chrumkavé" italské tyčinky.
Já využívám k jogurtovým dipíkům, doplněk zeleninových salátů, krémových polévek a nebo pro návštěvy k vínečku.
Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, tak v téhle chvíli přidáme i doplňující ingredience, například pokrájené olivy a sušená rajčata. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout. Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování. Vyklopíme ho na vál a lehce rozválíme. Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaný olivovým olejem. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C. Tyčky pečeme 20-30 minut do zlatova.
Podrobné info: