Ingredience: | |
vejce | 5 ks |
mozzarella bez nálevu | 1 bochánek (125g) |
psyllium = 2 vrchovaté lžíce | 15 g |
sůl | dle chuti |
Tak ještě jednou slavný Grusetky z Paleosnadno. Nudle bez mouky a lepku, tentokrát i s videopostupem ZDE, abyste viděli, že to není žádná věda.
V mixéru nebo pomocí toho ponorného vypracujte do hladkého těsta vejce, mozzarellu (bez nálevu, natrhanou na kousky), psyllium a sůl. Čím hladší těsto bude, tím budou jemnější těstoviny, takže si dejte opravdu záležet.
Připravené těsto vylijte na větší plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete ho na co nejtenčí placku. Počítejte s tím, že těsto trošku nabude, takže se nebojte placku udělat opravdu tenkou. Pokud máte jen menší plech, rozdělte těsto na dvě várky. Pracujte rychle. Pečící papír snadno natáhne vlhkost a začne se krabatit.
Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte 6-8 minut. Výsledkem by měly být pružné nevysušené pláty, které ale nebudou příliš vlhké, aby se těstoviny nelepily.
Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Placky smotejte do ruličky, nebo jen tak rovnou, pomocí ostrého nože je nakrájejte na tenké nudličky.
Hotové těstoviny podávejte, jak jste zvyklí - třeba s rajčatovou omáčkou, pestem, parmezánem, v úpravě aglio olio e peperoncino či jako doplnění asijských jídel atd. Můžete je nakrájet i na silnější nudličky ve stylu fettuccine, nebo je dokonce nechat vcelku a použít jako lasagne.
Upečené těstoviny lze uchovávat zakryté v lednici několik dní, v mrazáku i několik měsíců. Před použitím je stačí krátce ohřát na pánvi nebo v mikrovlnce.
Podrobné info: