Pažitka
Název:

Grusetky z Paleosnadno (nudle bez mouky a lepku)


Grusetky z Paleosnadno (nudle bez mouky a lepku)


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
mozzarella bez nálevu1 bochánek (125g)
psyllium = 2 vrchovaté lžíce15 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tak ještě jednou slavný Grusetky z Paleosnadno. Nudle bez mouky a lepku, tentokrát i s videopostupem ZDE, abyste viděli, že to není žádná věda.

V mixéru nebo pomocí toho ponorného vypracujte do hladkého těsta vejce, mozzarellu (bez nálevu, natrhanou na kousky), psyllium a sůl. Čím hladší těsto bude, tím budou jemnější těstoviny, takže si dejte opravdu záležet.

Připravené těsto vylijte na větší plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete ho na co nejtenčí placku. Počítejte s tím, že těsto trošku nabude, takže se nebojte placku udělat opravdu tenkou. Pokud máte jen menší plech, rozdělte těsto na dvě várky. Pracujte rychle. Pečící papír snadno natáhne vlhkost a začne se krabatit.

Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte 6-8 minut. Výsledkem by měly být pružné nevysušené pláty, které ale nebudou příliš vlhké, aby se těstoviny nelepily.

Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Placky smotejte do ruličky, nebo jen tak rovnou, pomocí ostrého nože je nakrájejte na tenké nudličky.

Hotové těstoviny podávejte, jak jste zvyklí - třeba s rajčatovou omáčkou, pestem, parmezánem, v úpravě aglio olio e peperoncino či jako doplnění asijských jídel atd. Můžete je nakrájet i na silnější nudličky ve stylu fettuccine, nebo je dokonce nechat vcelku a použít jako lasagne.

Upečené těstoviny lze uchovávat zakryté v lednici několik dní, v mrazáku i několik měsíců. Před použitím je stačí krátce ohřát na pánvi nebo v mikrovlnce.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno