Pažitka
Název:

Guláš z masáků


Guláš z masáků


Ingredience:
Ingredience:
muchomůrka růžovka nakrájená na menší klínkycca 10 klobouků
střední cibule nakrájené na kostičky5 ks
sádlo1 lžíce
sladká paprika1 lžíce
rajčata1/2 plechovky
bobkový list2 ks
nové koření4 kuličky
celý pepř8 kuliček
vývar1,5 l
chilli paprička1 ks
nasekané bylinky (2/3 petrželka, 1/3 libeček) hrst
sušená majoránka1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
petrželka k podávání
Postup přípravy:

Pomaličku začínají růst houby a pro nás nastává období, kdy do lesa kromě psů bereme i košíky, hlavu obracíme k zemi a pátráme po malých hnědých pokladech, které s velkou oblibou nejen sbíráme, ale i jíme. Pro mě je zábava i čištění a zapracovávání hub, takže už jsem celá nedočkavá a na sezónu se neuvěřitelně těším. Mám fakt "absťáka" po sezóně minulé, kdy jsme našli jen pár soliterů a já syslila od září hrstku sušených hub, aby bylo alespoň na kubu na vánoce. Sucho udělalo své a minulá sezóna byla pro nás, co se hub týče opravdu mizerná.

Tak jsme si mnuli ruce, když u nás chvilku vydatně pršelo a vyrazili jsme plni očekávání do lesa. Sice náš úlovek ještě nebyl úplně skvělý, nasbírali jsme asi 1/3 tašky suchohřibů, ale v lese bylo fakt hodně masáků - muchomůrek růžovek, které k naší radosti moc lidí nesbírá. Takže jsme měli plný košík těchto vynikajících hub a mohla jsem se pustit do vyvařování. Z masáků jsou fakt skvělé řízky, ty ale zvládnete sami. Kromě nich dělám houbové škvarky, opékám je na másle s kmínem, přidávám je do polévky a pod maso, ale připravuji i skvělý guláš, na který vám dnes přináším recept.

Pokud chcete masáky sbírat, nezapomeňte každou jednotlivou houbu zkontrolovat. Je totiž možné růžovku zaměnit s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Kontrola je jednoduchá. Stačí si pozorně prohlédnout límeček neboli prstýnek, který je pod kloboučkem. Pokud jsou na něm rýhy, máte vyhráno a houba může putovat do košíku. Pokud ovšem rýhy nevidíte, nebo houba nemá prstýnek vůbec, nebo si prostě nejste jisti, nikdy houbu neberte.

Na sádle poctivě opečte cibuli do hněda (tak jako byste dělali klasický guláš). Přidejte nakrájené houby a taky je trochu opečte. Přidejte papriku a rychle osmahněte (tak 10 sekund). Přilijte rajčata,  vývar a promíchejte. Přidejte koření (nejlépe v sítku na čaj, nebo plátýnku, ať ho nemusíte lovit), osolte a trochu opepřete, přikryjte pokličkou a nechejte cca 15 minut dusit na mírném ohni a občas guláš promíchejte. Mezitím si nasekejte chilli na drobno (množství dejte dle síly papričky a vašeho uvážení) a přidejte po 15 minutách dušení k houbám společně s nasekanými bylinkami (kromě majoránky). Odkryjte hrnec a vařte ještě asi 10 minut do zhoustnutí guláše, za občasného míchání. Kontrolujte, zda máte dostatečné množství tekutiny v hrnci. Pokud by se začal připékat, tak přilijte trochu vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem a posypané trochou čerstvé petrželky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno