Ingredience: | |
hovězí kližka | 600 g |
velká cibule | 400 g |
proužky naložených kapií nebo nakrájené čerstvé | 3 lžíce |
vývar z morkových kostí | dle potřeby |
ole nebo sádlo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
uzená paprika | dle chuti |
Kayenský pepř nebo chilli papričky | dle chuti |
drcený kmín | špetka |
čerstvý nebo sypaný česnek | dle chuti |
mletá sladká paprika | dle chuti |
rajský protlak | 1 ks |
majoránka | dle chuti |
tmavý chleba na zahuštění | 2 - 3 plátk |
Dnes vařil manžel gulášek podle sebe. Přeci jenom jsou mužský na guláše lepší kuchaři dávají koření dle sebe a výsledek je opravdu vynikající.
Hovězí kližku kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky. Do hlubší nádoby (tlakového hrnce) dáme rozehřát sádlo nebo olej, přidáme všechny pokrájené cibule a restujeme do světle - hnědé barvy. Přisypeme granulovaný nebo čerstvý drcený česnek a necháme pěkně rozvonět. Vložíme orestovat pokrájené hovězí maso na kostky tak, aby se maso pěkně zatáhlo. Přidáme červenou sypkou papriku, rajský protlak, Kayenský pepř, červenou uzenou papriku, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a necháme zpěnit. Dál vše dusíme doměkka, ale my oba děláme nejradši hovězí masa (i uzená masa a zvěřinu jen v tlakovém hrnci, kde tlakuji a dusím maso jen na dobu cca 30 minut). Vypneme a necháme odsyčet páru. Nakonec vsypeme čerstvou majoránku, podlijeme podle potřeby opět vývarem z kostí a dál dusíme až do vysmahnutí guláše. Přidáme podle potřeby sůl, majoránku a ještě chvíli promícháme a necháme probublat. Nakonec vložíme střídky chleba a necháme je rozvařit.
Všechna šťáva je přírodní, bez mouky a jiných záklechtek. Pokud ale přece jen zahušťujete moukou, vařte nebo nechte ji ještě probublat minimálně 20 minut., jinak mouka se pak špatně tráví a zlobí v trávení. Zdobíme paprikou, kolečky cibule a podáváme s rýží s uzenou paprikou, nebo s kari kořením. Dobrou chuť.