Pažitka
Název:

Gulášek podle manžela s kayenským pepřem, uzenou paprikou a kapiemi


Gulášek podle manžela s kayenským pepřem, uzenou paprikou a kapiemi


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka600 g
velká cibule400 g
proužky naložených kapií nebo nakrájené čerstvé3 lžíce
vývar z morkových kostí dle potřeby
ole nebo sádlo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
uzená paprika dle chuti
Kayenský pepř nebo chilli papričky dle chuti
drcený kmín špetka
čerstvý nebo sypaný česnek dle chuti
mletá sladká paprika dle chuti
rajský protlak1 ks
majoránka dle chuti
tmavý chleba na zahuštění2 - 3 plátk
Postup přípravy:

Dnes vařil manžel gulášek podle sebe. Přeci jenom jsou mužský na guláše lepší kuchaři dávají koření dle sebe a výsledek je opravdu vynikající.

Hovězí kližku kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky. Do hlubší nádoby (tlakového hrnce) dáme rozehřát sádlo nebo olej, přidáme všechny pokrájené cibule a restujeme do světle - hnědé barvy. Přisypeme granulovaný nebo čerstvý drcený česnek a necháme pěkně rozvonět. Vložíme orestovat pokrájené hovězí maso na kostky tak, aby se maso pěkně zatáhlo. Přidáme červenou sypkou papriku, rajský protlak, Kayenský pepř, červenou uzenou papriku, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a necháme zpěnit. Dál vše dusíme doměkka, ale my oba děláme nejradši hovězí masa (i uzená masa a zvěřinu jen v tlakovém hrnci, kde tlakuji a dusím maso jen na dobu cca 30 minut). Vypneme a necháme odsyčet páru. Nakonec vsypeme čerstvou majoránku, podlijeme podle potřeby opět vývarem z kostí a dál dusíme až do vysmahnutí guláše. Přidáme podle potřeby sůl, majoránku a ještě chvíli promícháme a necháme probublat. Nakonec vložíme střídky chleba a necháme je rozvařit. 
Všechna šťáva je přírodní, bez mouky a jiných záklechtek. Pokud ale přece jen zahušťujete moukou, vařte nebo nechte ji ještě probublat minimálně 20 minut., jinak mouka se pak špatně tráví a zlobí v trávení. Zdobíme paprikou, kolečky cibule a podáváme s rýží s uzenou paprikou, nebo s kari kořením. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno