Ingredience: | |
mleté hovězí maso | 500 g |
větší brambory | 6 ks |
dobrá slanina | 100 g |
větší cibule | 3 ks |
rajský protlak | 1 malá plechovka |
červené víno | 100 ml |
pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
mletý kmín | 1 lžička |
mletá sladká paprika | 4 lžičky |
uzená mletá paprika | 1 lžička |
majoránka | 2 lžičky |
jíška na zahuštění | dle chuti |
Sádlo rozpálíme v hrnci a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme zatáhnout maso a na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme papriku, kmín, prolisovaný česnek, krátce osmahneme (ne dlouho, aby koření paprika a česnek nezhořkla), zarestujeme rajský protlak, přilijeme červené víno, necháme ho odvařit a základ zalijeme vodou nebo vývarem (vývarem ideálně). Vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je do měkka. Chceme-li polévku zahustit jíškou, přidáme ji a ještě 15 minut provaříme. Ke konci do polévky rozemneme majoránku a můžeme podávat.
Podrobné info: