Pažitka
Název:

Gulášová polévka


Gulášová polévka


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso500 g
větší brambory6 ks
dobrá slanina100 g
větší cibule3 ks
rajský protlak1 malá plechovka
červené víno100 ml
pepř špetka
sůl dle chuti
mletý kmín1 lžička
mletá sladká paprika4 lžičky
uzená mletá paprika1 lžička
majoránka2 lžičky
jíška na zahuštění dle chuti
Postup přípravy:
Polévky z pytlíku já obecně nerada. Gulášová byla vždycky ta jediná, která mi chutnala. Zkrátka - jakmile se řeklo "gulášová polévka", představila jsem si tu pytlíkovou jako jedinou správnou. Jenže polévky z pytlíku se hodí leda tak někam na dovolenou, když se nechce vařit, a ne do domácí kuchyně (tedy alespoň takovou představu mám já). A protože jsem na domácí kuchyni hrdá, uvařila jsem si gulášovku sama. A byla výborná. No, úplně jako z pytlíku! :-)

Sádlo rozpálíme v hrnci a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme zatáhnout maso a na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme papriku, kmín, prolisovaný česnek, krátce osmahneme (ne dlouho, aby koření paprika a česnek nezhořkla), zarestujeme rajský protlak, přilijeme červené víno, necháme ho odvařit a základ zalijeme vodou nebo vývarem (vývarem ideálně). Vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je do měkka. Chceme-li polévku zahustit jíškou, přidáme ji a ještě 15 minut provaříme. Ke konci do polévky rozemneme majoránku a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno