Ingredience: | |
houba kotrč | 350 g |
kuřecí vývar | 1,25 litru |
brambory | 200 g |
cibule | 100 g |
jíška | 2 pol. lžíce |
sádlo | 1 pol. lžíce |
paprika mletá | 2 čaj. lžičky |
stroužek česneku | 1 ks |
čerstvá petrželka | 1 hrst |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
kmín | špetka |
majoránka | špetka |
Ten recept vychází z nejobyčejnějšího bramborového guláše a jeho název je vlastně zavádějící. Není z kotrče ani s kotrčem. Jen napsat s kotrčem, znamená, že se jedná o opravdovou gulášovku s tou houbou. Zavádějící! A čeština je pěkná potvora.
Ať jsem hledal jak chtěl, tak všechny ty gulášové polévky z kotrče, dršťkové polévky z kotrče a další podobné mi připadaly jako zbytečně složité a překombinované popisy něčeho opravdu jednoduchého. Jediní kteří mne zaujali, byli Kluci v akci, kteří jíšku připravili zeleninovou. To má něco do sebe a já upravil její smysl. Dodal jsem nakonec Vellenku. Tedy směs zeleniny sušené a koření, kombinované jako skvělé dochucovadlo.
Na sádle orestujeme do růžova drobně pokrájenou cibuli. Zaprášíme lehce kmínem a bohatě paprikou. Promícháme a zalijeme vývarem. Množství je tentokrát dané a popíšu proč. Přivedeme k varu a zahustíme jíškou z lednice. Dovolil jsem si konečně pro vás odvážit to množství. Tedy u mne dvě lžíce = 40 gramů hotové studené jíšky kterou mám neustále v lednici k ruce. Přivedeme opět k varu a necháme mírně probublávat 5 minut. Ta houba saje jako houba. Je-li pravdou, že houby jsou z téměř devadesáti procent voda, pak v tomto případě se to prokáže a potvrdí opravdu výrazně. Kotrč odřezávejte odspodu a do kruhu na velké pláty okolo patice. Není to podmínka, ale pokud nechcete spotřebovat celý, je výhodné nechat pohromadě to, co příroda sama vytvořila. Tedy hlávku jako takovou. Tu nadále necháme v lednici, v misce s troškou vody tak, aby se noha lehce do ní vnořila. Vydrží klidně 4-5 dnů. Ovšem na suchu i 10!
Do vroucího zahuštěného základu přidáme brambory pokrájené jak je libo (já tentokráte na příčné hranolky - na důvod toho tvaru se mně neptejte) a necháme dalších 5 minut. Pak přidáme houbu kotrč. Pokrájenou a provaříme už jen asi 5 minut. Kousky odkrojené z Kotrče musíme bezpodmínečně dobře oprat v několika studených vodách. Tady podobnost s dršťkami. Ovšem ne kvůli zápachu. Je to prozaičtější. Roste převážně v písčité půdě. Tudíž zrnek zeminy obsahuje opravdu hodně. Navíc jak vyrůstá, pobere tak nějak cestou necestou hromadu jehličí, kousků kůry a ten můj kousek navíc celou větvičku z borovice. No a nakonec, světe div se, lezou si vnitřními cestičkami zvířátka. To vše je zapotřebí vymýt, vyplavit, odstranit. A je toho nemálo. Takže poctivě, což umí slušně otrávit, ač je to houba skrz naskrz jedlá a nejedovatá jak píše Šárka.
Pokrájené kousky dobře oprané se uvaří za nějakých 8-10 minut. Nic víc a nic méně. Na tom trvám! Nakonec vychutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Do hotové polévky přidáme pořádnou hrst čerstvé posekané listové petrželky. V podstatě to stačí. Nijak zvláště výraznou chuť kotrč této polévce nedodá. Takže můžeme experimentovat. Ovšem bylo by škoda zabít tu jemnou, veskrze příjemnou chuť dalšími nesmysly. Mám-li být v tomto popisu velmi praktický, pak musím popsat i podrobnosti jako je porcování a krájení. Ať už tedy odkrájíte odspodu pláty, nebo celou houbu prostě rozčtvrtíte (jak jsem nakonec z velké části učinil i já), přijměte fakt, že propláchnout je třeba jak celé kusy, tak i následně kousky připravené už skoro na tepelnou úpravu. Kde co nechtěného budete nacházet až do poslední chvíle. Krájíte už do polévky či omáčky? Pak vřele doporučuji velké kusy. V podstatě minimálně vějířky 2x4 centimetry.
Do naší polévky, číny, nebo omáčky - žádné předběžné vaření, restování, blanšírování. Mně to opravdu připadá nesmyslné. Prostě do té polévky vhoďte kousky tak jak jsou. Mají v sobě velkou spoustu vody, takže je zapotřebí skoro hotový pokrm chvíli vařit a redukovat. Jsou dle mé chuti, názoru natolik křehké, že je dvojitou úpravou prostě zničíte. A to je největší zjištění oproti všemu co tvrdí jiní - prý tuhé, gumové, nutné předvařit! Podle mne nesmysl. Z mé úpravy vyplývá jediné - krásně křupavé a ideální.
Doboru chuť!
Podrobné info: