Pažitka
Název:

Hambáčový housky s parmazánem


Hambáčový housky s parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka450 g
vlažná voda nebo mléko180 ml
olivový olej nebo máslo30 ml
droždí30 g
třtinový cukr25 g
vejce velikosti L2 ks (130 g)
sůl10 g
parmazán150 g
vejce na pomašlování
rozpuštěné máslo100 g
tymián nebo rozmarýn dle chuti
černé olivy15 ks
Postup přípravy:

Zatím nejlepší housky na hamburgery, co jsem pekla, byly ty parmazánový.
Vlastně jsou to nejlepší housky, co jsem pekla, vůbec. Báječný třeba k polívce, obložený nebo zkrátka samotný.

Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience /nejdřív tekutý, pak sypký/, kromě parmazánu, a zvolte program „Těsto“ Po chvíli hnětení přidejte parmazán a další přísady a nechte těsto vykynout.
V opačném případě nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalijete vlažnou vodu či mléko, s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hnětete, dokud není těsto hladký.
To pak přikryjte utěrkou a já ho zpravidla dávám kynout do peřinAsi hodinku ho nechte v teple.
Vykynutý těsto vyklopíme na vál, ruce si trochu pomoučíme, těsto rozdělíme asi na 14 kousků, po 70 gramech, ze kterých tvoříme válením bochánky. Během valení párkrát bochánek splácneme, aby praskly vzduchový bubliny.

Plech si vysteleme pečícím papírem a bochánky na něj naklademe tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhým kynutí se ještě jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků, je necháme 15 minut odpočívat pod utěrkou. Tento čas využijeme k rozpuštění asi 100g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každej bochánek v másle „vykoupeme“. Dáme zpět na plech, naposledy splácneme dlaní a dáme znovu kynout do peřin, na cca hodinu.

Rozpálíme si troubu na 220 stupňů, bulky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat sezamem a pečeme cca 12 minut dozlatova.

Po upečení houstičky vyndáme na mřížku a snažíme se je nesežrat ještě horký (smích). Teda vy se snažte…my to dávno vzdali.

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno