Pažitka
Název:

Hamburgery na řecký způsob


Hamburgery na řecký způsob


Ingredience:
Ingredience:
horká voda100 ml
mléko100 ml
sůl1/2 lžičky
hladká mouka340 g
máslo1 lžíce
cukr1 lžička
droždí (20 g)1/2 kostky
vejce na potření
sezamová semínka na ozdobu
Hamburgery pro 3 - 4 osoby:
mleté hovězí maso500 g
balkánský sýr nebo sýr feta1/2 kostky
velké rajče2 ks
červená cibulka2 ks
salát pár listů
salátová okurka2 ks
bílý jogurt3 lžíce
nasekaný kopr hrstka
česnek dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Léto začíná a s ním i grilovací sezóna. Klasické hamburgery jsou už ale nuda. Co třeba zkusit něco jiného a zároveň i zdravějšího? Hamburger s tzatziki je ta správná změna!

Housky:

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme rozpuštěné máslo a zbytek surovin. Vymícháme nelepivé těsto, které se dobře hněte (můžeme si dopomoci přidáním další mouky) a necháme jej hodinu kynout. Poté vyjmeme a tvarujeme houstičky, které necháme na plechu přikryté opět alespoň půl hodiny odpočívat. Poté potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme na 200°C zhruba 10 – 15 minut. 

Hamburgery:

Nejdříve si připravíme salát tzatziki. Okurku oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, poté ji pečlivě vymačkáme, aby se zbavila přebytečné vody. Okurkovou šťávu nevylévejte, můžete ji použít na okurkovou limonádu, která vás během grilování krásně osvěží ;-) Poté přidáme prolisovaný česnek, kopr, bílý jogurt, dobře promícháme a necháme odpočinout (přebytečnou vodu vzniklou během odpočívání opět slijeme).

Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, můžeme přidat i na jemno nasekanou červenou cibuli. Tvarujeme hamburgerové placky, které z obou stran ogrilujeme.

Na rozkrojenou housku dáme vrstvu tzatziki, grilované maso, plátek rajčete, lístek salátu, kolečko červené cibule, můžeme doplnit i olivami.

Pak už si jen připravíme pusu dokořán a ládujeme se touto několikapatrovou nádherou :)

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno