Ingredience: | |
horká voda | 100 ml |
mléko | 100 ml |
sůl | 1/2 lžičky |
hladká mouka | 340 g |
máslo | 1 lžíce |
cukr | 1 lžička |
droždí (20 g) | 1/2 kostky |
vejce | na potření |
sezamová semínka | na ozdobu |
Hamburgery pro 3 - 4 osoby: | |
mleté hovězí maso | 500 g |
balkánský sýr nebo sýr feta | 1/2 kostky |
velké rajče | 2 ks |
červená cibulka | 2 ks |
salát | pár listů |
salátová okurka | 2 ks |
bílý jogurt | 3 lžíce |
nasekaný kopr | hrstka |
česnek | dle chuti |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Léto začíná a s ním i grilovací sezóna. Klasické hamburgery jsou už ale nuda. Co třeba zkusit něco jiného a zároveň i zdravějšího? Hamburger s tzatziki je ta správná změna!
Housky:
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme rozpuštěné máslo a zbytek surovin. Vymícháme nelepivé těsto, které se dobře hněte (můžeme si dopomoci přidáním další mouky) a necháme jej hodinu kynout. Poté vyjmeme a tvarujeme houstičky, které necháme na plechu přikryté opět alespoň půl hodiny odpočívat. Poté potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme na 200°C zhruba 10 – 15 minut.
Hamburgery:
Nejdříve si připravíme salát tzatziki. Okurku oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, poté ji pečlivě vymačkáme, aby se zbavila přebytečné vody. Okurkovou šťávu nevylévejte, můžete ji použít na okurkovou limonádu, která vás během grilování krásně osvěží ;-) Poté přidáme prolisovaný česnek, kopr, bílý jogurt, dobře promícháme a necháme odpočinout (přebytečnou vodu vzniklou během odpočívání opět slijeme).
Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, můžeme přidat i na jemno nasekanou červenou cibuli. Tvarujeme hamburgerové placky, které z obou stran ogrilujeme.
Na rozkrojenou housku dáme vrstvu tzatziki, grilované maso, plátek rajčete, lístek salátu, kolečko červené cibule, můžeme doplnit i olivami.
Pak už si jen připravíme pusu dokořán a ládujeme se touto několikapatrovou nádherou :)
Podrobné info: