Ingredience: | |
kuřecí řízky | 3 ks |
harissa pasta | 2 lžíce |
slanina | 15 dkg |
vejce | 1 ks |
solamyl | 2 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
petrželka | 1 hrstička |
libeček | 1 hrstička |
sůl | 1 špetka |
olej na smažení |
Harissa (harísa) je ostré koření, které má původ v Tunisku. Složení a pikantnost se mohou občas trochu lišit, ale základ vždy tvoří chilli papričky, česnek, sůl, koriandr a římský kmín. Nejčastěji se k němu ještě přidává olivový olej. Jelikož je chuťová paleta směsi velmi pestrá, užívá se proto při přípravě nejrůznějších polévek, omáček, masa, ryb a mnohým dalších jídel.
Kuřecí maso nakrájíme na co nejmenší kostičky, smícháme spolu s na drobno nakrájenou slaninou, česnekem, vejcem, harissou, solamylem a bylinkami, osolíme. Na lívanečníku ( popř. pánvi) rozpálíme trochu oleje a lžící tvoříme malé placičky, které opékáme pozvolna z obou stran.
Podáváme s s lehkým bramborovým salátem, dipem nebo zeleninovým salátkem.