Pažitka
Název:

Harlekýn


Harlekýn


Ingredience:
vejce (zvážit)3 ks
cukr krystal (o 3 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíček
hladká mouka (o 6 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíček
horká voda350 lžíce
tuk na vymazání formy
kokos na vysypání formy
šlehačka (první na pařížskou šlehačku, druhá na bílou šlehačku)2 kelímky
kakao do těsta a 2 lžíce kakaa do pařížské šlahačky2 lžíce
cukr (do šlehaček) dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Taky při návštěvě cukrárny koukáte po likérové špičce nebo dortíku zvaný "Harlekýn"? 

Na level, ve kterém se vyrábí domácí špičky, jsem se ještě nedostala, ale jeden receptík na úžasného harlekýna bych pro vás měla. Zkuste a do cukrárny už budete chodit jen na kávu se špičkou. Harlekýn si budete totiž péct svůj vlastní, domácí...tak tedy jak na něj :)

Na piškotový korpus budete potřebovat 3 vajíčka, cukr krystal a hladkou mouku. Od kolegyně, cukrářky, jsem získala univerzální recept na piškotové těsto, které vždy funguje a je jednoduché si ho zapamatovat. 3 vajíčka zvážíme i se skořápkou a od váhy vajíček postupujeme dál. Navážíme si o 3dkg méně cukru a o další 3dkg hladké mouky (příklad: vajíčka váží 20dkg, cukru budeme potřebovat 17dkg a mouky 14dkg)
Vajíčka vyšlehejte s cukrem a třemi lžícemi horké vody do pěny. V téhle fázi buďte trpělivý, nespěchejte, šlehejte dlouho, dokud se nevytvoří krásná, hustá, světle žlutá pěna. Dávejte pozor, aby vajíčka měla pokojovou teplotu!. Do pěny potom prosejte mouku a 2 lžíce kakaa. Promíchejte už jen lehce, nalijte do vymazané a vysypané formy. Dortovou formu o průměru 20cm jsem vysypala kokosem. Upečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut. Dalším pomocníčkem bude špejlička, která po zapíchnutí do těsta musí po vytažení zůstat suchá.

A nyní přijde ta třešinka na dortíku...šlehačka...pařížská a bílá

Pařížská šlehačka se dělá tak, že svaříte 1 šlehačku s 2 lžícemi cukru krystal a 2 lžícemi kakaa, necháte přejít varem, po vychladnutí dejte do lednice nejlépe přes noc a druhý den vyšlehejte dotuha.
Bílá šlehačka je šlehačka ušlehaná s trochou cukru.

Přeji krásné nedělní odpoledne u voňavé kávičky a luxusního Harlekýna :)

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Horková

    zavřít okno