Pažitka
Název:

Harlekýn (rovněž ve verzi bez lepku a vegan)


Harlekýn (rovněž ve verzi bez lepku a vegan)


Ingredience:
Korpus:
špaldová mouka hladká T630, případně polohrubá350 g
máslo, alsan bio, Ghí80 g
vejce5 ks
prášek do pečiva1 ks
med (nemusí být)1 lžíce
panela či jiné sladidlo150 g
kakaový prášek50 g
voda1/2 hrnku
Krém:
kokosové mléko2 plechovky (1 ks/400ml)
cukr dle chuti
kakaový prášek5 lžic
kvalitní hořká čokoláda200 g
máslo či alsan bio250 g
Zdobení:
nastrouhaná hořká čokoláda dle chuti
vegan smetana ke šlehání Schlag fix dle chuti
Vegan alternativa korpusu:
špaldová celozrnná mouka Natural Jihlava160 g
špaldová mouka hladká Bio Harmonie150 g
kakaový prášek Troubelice30 g
sůl špetka
jedlá soda na špičku lžičky
kokosový olej zbavený vůně100 g
prášek do pečiva1 ks (17g)
panela či jiné sladidlo114 g
jablečný ocet na špičku kávové lžičky
rostlinné mléko411 ml
Postup přípravy:

Opět nastal okamžik oslavy, tentokrát jsme slavili hned několik jmenin naráz, a tak se dortík hodil. Zároveň to byl trénink na synův dort k narozeninám, který již v hlavě tak nějak mám, jen se stále nemohu rozhodnout, zda čokoládový či ořechový, tak uvidíme. Každopádně toto je mazlík a krém... tak ten je naprosto božský, jen já jsem si mohla krému maximálně líznout, protože nyní při protikvasinkové dietě mám smůlu, ale můj čas přijde. 

Harlekýn je můj největší oblíbenec, a tak konečně dozrál čas i na něj. Vznikl nový a naprosto jednoduchý postup přípravy krému.

Příprava korpusu je velmi snadná. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh se špetkou soli. V nádobě utřeme společně tuk s cukrem, následně přidáme žloutky, lžíci medu (nemusí být, ale dodá korpusu vláčnost a nadýchanost), postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím a kakaovým práškem střídavě s vlažnou vodou. Příliš nešleháme, špaldová mouka má křehký lepek, nejlépe jen vmícháme s pomocí metly, nakonec vmícháme našlehané bílky.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 - 200°C přibližně 45 minut. Necháme vychladnout do druhého dne.

Postup přípravy na vegan korpus najdete v receptu ZDE.

Během pečení si připravíme velmi jednoduchý krém. Otevřeme si kokosová mléka, přendáme tuhý podíl do hrnce a tekutý přilijeme, přidáme cukr a kakaový prášek. Za stálého míchání svaříme kokosové mléko s cukrem a kakaovým práškem. Po krátkém povaření odstavíme z plotny a do horké směsi přidáme nalámanou čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme, přidáme pokrájený tuk, který za stálého míchání postupně rozpustíme. 

Krém necháme vychladnout, jen občas zamícháme. Vychladlý krém dáme do lednice. Druhý den již pouze krém našleháme. 

Druhý den korpus prořízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme odkrojeným korpusem a zbylým krémem celý dort potřeme. Následně již jen nazdobíme s pomocí zdobícího sáčku a špičky. S tímto krémem se zdobí nádherně. Pokud  byste chtěli světlý i tmavý, tak stačí vynechat při přípravě krému kakaový prášek a místo čokolády na vaření dát vegan bílou čokoládu. 

Nazdobený dort doplníme zdobením ze šlehačky Schlagfix (prodávají dvě variant, sladkou a bez doslazení, kterou si můžete dochutit sami), stačí ji jen našlehat a dát chvíli do lednice. Příště do ni zkusím přidat trošku kokosového oleje, zda se spojí a byla by při zdobení pevnější, ale jinak je výborná a nemá konkurenci, chutí je totožná s klasickou smetanou.

No a nyní již jen dáme dort vychladit do lednice. 

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno