Pažitka
Název:

Hodolanská omáčka s klobáskou a bramborami


Hodolanská omáčka s klobáskou a bramborami


Ingredience:
Ingredience:
brambory500 g
vělká mrkev1 ks
velká klobása1 ks
sůl1 špetka
smetana1 kelímek
bobkový list2-3 listky
nové koření2-3 kuličky
ocet1-2 lžíce
cukr1 lžíce
hladká mouka2-3 lžíce
vejce natvrdo4 ks
chléb k omáčce1/2 ks
Postup přípravy:

Jednoduchá Hodolanská omáčka z Olomóce. Opravdu existuje městečko Hodolany, kde se omáčka nejen skutečně vaří, ale jsou na ní obyvatelé patřičně pyšní.

Brambory, klobásu a mrkev nakrájíme a dáme vařit do osolené vody.
Přidáme nové koření a bobkový list. Když je vše uvařené přilijeme smetanu s rozvedlanou moukou, dochutíme solí, octem a cukrem.
Omáčka má být hustá a jemně sladkokyselá. Ne příliš ostrá.
Přidáme ještě nakrájená a natvrdo uvařená vejce.
Tato omáčka se podává jako hlavní chod s chlebem.
Podle chuti ji můžeme vylepšit koprem nebo kyselou okurkou.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno