Ingredience: | |
mleté maso | 1 kg |
sůl | 1 lžíce |
cukr | 1 lžíce |
vod | 200 ml |
tvrdý sýr (Eidam, Gouda nebo jiný) | 200 g |
strouhanka | 8 - 10 lži |
hladká mouka | 4 - 6 lžic |
vejce | 2 - 3 ks |
pepř | dle chuti |
Bramborová kaše: | |
brambory | 500 g |
máslo | 2 - 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
smetana | dle chuti |
V televizním pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika CzSk jsme vařili i tuhle českou klasiku. Kdo by nemiloval holanďáky, že jo?
Do mletého masa přidáme lžíci cukru a soli, přilijeme 200 ml vody, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne proležet v lednici.
Druhý den přidáme do směsi špetku pepře, vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme řízečky, které obalujeme v klasickém trojobalu a na oleji smažíme do zlatova. Jako příloha je ideální bramborová kaše.
Bramborovou kaši dělávám tak, že do robotu postupně dávám uvařené brambory, ohřátou smetanu a máslo. Vše musíme přidávat postupně, protože by v kaši vznikaly hrudky. Nakonec kaši osolíme.
Fotos: Katalin Sándor
Všechny recepty z televizního pořadu najdete na: www.tvpaprika.cz
Podrobné info: