Mandlovo-lískooříškové s datlemi, kakaovým práškem a vanilkou: | |
lískové ořechy | 35 g |
loupané mandle | 35 g |
prázdný vanilkový lusk | 1 ks |
kakaový prášek Troubelice | 2 lžičky |
dale | 10 ks |
voda | 500 ml |
čokoláda na vaření nebo lžíce Ghítely | 2-3 štáfličky |
Nechtěla jsem, aby tento senzační nápoj jen tak zapadl, zaslouží si mnohem víc. Při přípravě rostlinného lískooříškového mléka jsem se rozhodla vyzkoušet rozpustit do připraveného lískooříškového mléka čokoládu. A jak to dopadlo, no hříšně, ta chuť je luxusní. Ořechová mléka u nás bodují a vedou.
Do vyšší nádoby, kde budeme máčet, nasypeme lískové ořechy, mandle, datle, prázdný vanilkový lusk, kakaový prášek, zalijeme vodou a necháme přes noc vylouhovat.
Ráno vyjmeme vanilkový lusk, přelijeme směs do mixéru, rozmixujeme dohladka dokud se netvoří na rostlinném mléce pěna. Následně přecedíme přes plátýnko či plenu. Vezmeme si cedník a nádobu, vložíme cedník do mísy, vložíme plátýnko nebo plenu a nalijeme rozmixované rostlinné mléko, plenu či plátýnko utáhneme a mléko přes plátýnko či plenu vymačkáme.
Připravené mléko zahřejeme a přidáme do něj ve vodní lázní rozpuštěnou čokoládu na vaření, případně vše pomalu zahřejeme, nevaříme. Místo čokolády si můžeme rozpustit v mléce Ghítelu, která se sem chutí velmi hodí.
No a už jen pěkně vychutnáme tu dobrůtku na snídani či k odpolední siestě.
Podrobné info: