Bochánky: | |
hladká mouka | 500 g |
vlažné mléko | 200 ml |
vlažná voda | 50 ml |
krupicový cukr | 60 g |
sůl | 1 lžička |
sušené droždí nebo 1/2 balíčku čerstvého | 1 lžíce |
rozpuštěné a zchladlé máslo | 50 g |
rozšlehané vejce | 1 ks |
skořice | 1 lžička |
perníkové koření | 1 lžička |
pomeranč - kůra z něj | 1/2 ks |
nasekaná kandovaná pomerančová kůra | 50 g |
rozinky | 50 g |
Kříže: | |
hladká mouka | 4 lžíce |
moučkový cukr | 1 lžička |
voda | 5 - 6 lžic |
Glazovaná poleva: | |
cukr | 2 lžíce |
meruňková marmeláda | 1 lžíce |
voda | 3 - 4 lžíce |
Hot cross buns jsou tradiční britské velikonoční bochánky podávané na Velký pátek, v našich podmínkách podobné českým jidášům. Bochánky jsou nejlepší teplé nebo rozpečené a já osobně je mám nejradši s máslem, hodí se k nim ale také marmeláda nebo med. Toto sladké pečivo má dlouhou historii, kříž má symbolizovat ukřižování Ježíše.
V misce rozmícháme mléko, vodu a 1 lžíci cukru, přidáme droždí a přemístíme na teplé místo, kde ponecháme asi 20 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
V jiné míse smícháme mouku, cukr, sůl, pomerančovou kůru a koření a přidáme rozinky a kandovanou kůru. V suché směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vlijeme máslo, vejce a směs se vzešlým droždím. Všechny suroviny zpracujeme do těsta, které hněteme asi deset minut, dokud nebude pružné a přestane částečně lepit. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a lehce prohněteme. Poté z něj vytvarujeme 12 stejně velkých bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny na teplém místě kynout.
Myslete na to, že bochánky dále nakynou a proto mezi nimi nechte dostatečné rozestupy. Když bude potřeba, pečte je ve dvou dávkách.
Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si směs na ozdobné kříže. V misce smícháme hladkou mouku a cukru a postupně přidáváme vodu, až dostaneme hladkou a hustou pastu, kterou naplníme zdobící sáček s úzkou kulatou tryskou. Nožem uděláme do bochánků zářezy ve tvaru kříže, aby na povrchu hmota lépe držela. Zdobícím sáčkem stříkáme do zářezů úzké linie kříže. Bochánky pečeme v troubě asi 15 - 18 minut dokud nejsou na povrchu zlatavé.
Mezitím si připravíme glazuru na potření. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a marmeládou a přivedeme k varu. Za stálého míchání sirup vaříme asi dvě minuty.
Upečené bochánky přemístíme chladnout na mřížku a ještě teplé je potřeme po celém povrchu připravenou cukrovou polevou.
Podrobné info: