Pažitka
Název:

Houbová omáčka


Houbová omáčka


Ingredience:
Ingredience:
směs hub z lesa500 g
velká cibule1 ks
sádlo3 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kmín dle chuti
sladká paprika dle chuti
smetana na vaření500 ml
smetana ke šlehání200 ml
bramborový škrob1 - 2 lžíce
studená voda150 ml
Postup přípravy:

Houbová omáčka je jedno z nejznámějších s nejchutnějších houbových jídel. Existuje hodně receptů a každý ji dělá jinak. Já ji dělám takhle, za sezónu několikrát.

S čím máte houbovou omáčku rádi vy? S bramborem a vejcem vařeným natvrdo, jako my nebo s knedlíkem, kusem hovězího masa, s těstovinami? Každý to má jinak a má své oblíbené kombinace a chutě. Výborná je houbová omáčka také se špekovým knedlíkem nebo kusem čerstvé křupavé bagety.

Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.

Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 – 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a poprašte sladkou paprikou. Promíchejte.

Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit.

Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.

Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.

Náš tip: Nebojte se použít i oblíbené bylinky. Špetka tymiánu, majoránky nebo petrželky omáčku dobře ochutí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno