Ingredience: | |
směs hub z lesa | 500 g |
velká cibule | 1 ks |
sádlo | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kmín | dle chuti |
sladká paprika | dle chuti |
smetana na vaření | 500 ml |
smetana ke šlehání | 200 ml |
bramborový škrob | 1 - 2 lžíce |
studená voda | 150 ml |
Houbová omáčka je jedno z nejznámějších s nejchutnějších houbových jídel. Existuje hodně receptů a každý ji dělá jinak. Já ji dělám takhle, za sezónu několikrát.
S čím máte houbovou omáčku rádi vy? S bramborem a vejcem vařeným natvrdo, jako my nebo s knedlíkem, kusem hovězího masa, s těstovinami? Každý to má jinak a má své oblíbené kombinace a chutě. Výborná je houbová omáčka také se špekovým knedlíkem nebo kusem čerstvé křupavé bagety.
Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.
Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.
Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 – 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a poprašte sladkou paprikou. Promíchejte.
Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit.
Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.
Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.
Náš tip: Nebojte se použít i oblíbené bylinky. Špetka tymiánu, majoránky nebo petrželky omáčku dobře ochutí.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: