Ingredience: | |
očištěné a pokrájené houby | 1 kg |
velké cibule, nakrájené na kostičky | 3 ks |
velká feferonka | 1 ks |
červená kapie | 1 ks |
drcený kmín | 1 lžíce |
sladká paprika | 1 lžíce |
uzená paprika | 2 lžičky |
čerstvě umletý pepř | 1 lžička |
česnek | 2 stroužky |
creme fresh nebo tučná zakysaná smetana | 1 lžíce |
sádlo | 2 lžíce |
vývar | 1 l |
hladkolistá petrželka | velká hrst |
sůl | dle chuti |
K podávání: | |
chléb, případně knedlík | dle chuti |
cibule | dle chuti |
feferonka | dle chuti |
Nějak se mi nedaří poslední dobou nic napsat. To víte. Rostou houby. A my jsme pořád v lese, kde už je ani nesbíráme, ale rovnou na ně jdeme s kosou a nůší. Doma to pak přehazujeme vidlemi, a když jdeme v noci spát, tak musíme velmi opatrně zalézt pod peřinu, protože listy se sušenými houbami máme i v posteli. No dobře, teď fakt přeháním. Ale pravdou je, že když se rozhlédnu kolem sebe, tak všude ty papíry leží. Pořád hledám lahve, kam bych usušené houby uskladnila a do mrazáku už se nevejde ani další kostka ledu. A to je samozřejmě průběžně přidáváme skoro do každého jídla. Ale to si nestěžuji, to se prosím chlubím. A jestli i vy máte dostatek hub, udělejte si tento výborný guláš.
Na sádle opékejte cibuli do hněda (jako na základ klasického guláše). V průběhu opékaní si očistěte papriky a nakrájejte je na malé kousky (feferonku na kolečka). K cibuli přidejte houby, osolte je, opepřete, přidejte kmín (houba je houba a to co ji dopřejete v základu, už ji nikdo nevezme) a duste doměkka asi 15 minut. Přidejte kapii a feferonku a promíchejte. Přidejte papriky a trošku opečte. Zalijte vývarem a provařujte za stálého míchání asi 5 minut. Přidejte nasekanou petrželku a nasekaný česnek a vařte dalších 5 minut. Dochuťte solí a vypněte sporák. Vmíchejte cream fresh a můžete podávat. Podávejte posypané cibulí, pár kolečky feferonek s chlebem.
Podrobné info: