Pažitka
Název:

Hovězí burger + domácí bulky


Hovězí burger + domácí bulky


Ingredience:
Domácí bulky (4 ks):
hladká mouka + na poprášení250 g
teplá voda250 ml
sušené droždí (nebo 1/2 kostky klasického)1,5 lžičky
moučkový cukr1 lžička
sůl2 lžičky
žloutek1 ks
sezamová semínka dle chuti
Hovězí burgery (4 ks):
domácí bulky4 ks
co nejkvalitnější mleté hovězí maso (obsah tuku kolem 20%)500 g
pepř špetka
sůl1,5 lžičky
anglická krkovička100 g
velká cibule1 ks
med1 lžička
sůl špetka
nakládané okurky3 ks
rajče1 ks
salát dle chuti4 malé porce
kečup4 lžíce
bylinkový dresing4 lžíce
Postup přípravy:

Burger je pro mě synonymem oslavy úspěchu nebo události. Burgráren už jsme navštívili desítky a z každé jsem si něco ukradla do vlastní variace. Dělám je ráda, poslední dobou celkem často a pokaždé se povedou!

Tentokrát jsem se do nich pustila na oslavu zdolané zkoušky z Toxikologie a pokusila je posunout zase o kus dál. Poprvé jsem současně pekla domácí žemle se sezamovými semínky i si ochucovala hovězí maso. Pokud vy nebudete mít tolik volného času (a to je pochopitelné), doporučuji koupit pečené bulky v Albertu (ne ty z plastu). Chuti domácích se ale rozhodně nevyrovnají. Jak tedy chutná náš hovězí burger?

Domácí bulky

V míse si navážíme hladkou mouku a vytvoříme uprostřed důlek (nebo spíš velký kráter). Sem následně vlijeme teplou vodu, posypeme droždím a moučkovým cukrem. Mírně promícháme kvasinky ve vodě, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít zhruba 20 minut.

Následně přidáme 2 lžičky soli a zaděláme v hladké těsto. Necháme pod utěrkou kynout 1 až 2 hodiny. Poté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kusy, ze kterých na pomoučeném vále vytvarujeme kulaté bochánky. Ty přeneseme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou necháme kynout dalších 20 minut. Dáme si vyhřívat troubu.

Nakynuté bochánky potřeme vyšlehaným žloutkem, posypeme sezamem a dáme do trouby péct na 180°C po dobu 20 - 25 minut dozlatova. Hotové housky necháme vychladnout na mřížce.

Hovězí burgery

Mleté hovězí osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a rukama (nebo ve speciálním tvořítku) vytvarujeme kompaktní kulaté burgery. Opékáme na pánvi s olejem či dáme na mřížku do elektrické trouby s fukarem na 20 minut. Odkapávající tuk nezapomeňte chytat do plechu pod mřížkou!

Na pánvi si na sucho osmahneme anglickou krkovičku (slaninu) z obou stran a odložíme si ji na později. Cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle zbylém po slanině a se špetkou soli ji opečeme dozlatova. Na závěr přidáme lžičku medu a odstavíme z plamene. Med necháme zkaramelizovat a cibuli si odložíme na později. Okurky a rajčata si nakrájíme na slabé plátky.

Přichystané bulky si překrojíme, vrchní díl namažeme kečupem a spodní bylinkovým dresinkem. Následuje odspoda vrstva ledového salátu, pokrájených kyselých okurek, upečené hovězí maso, slanina, rajčata, medová cibulka a vrchní díl housky. Vše propíchneme dřevěnou špejlí. 

Dobrou chuť a nebojte se umazat!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno