Pažitka
Název:

Hovězí burger s opečeným bramborem


Hovězí burger s opečeným bramborem


Ingredience:
hovězí zadní nebo falešná svíčková200 g
brambory ve slupce300 g
řapíkatý celer5 g
mrkev50 g
rajče1 ks
šalotka1 ks
česnek1 stroužek
extra panenský olivový olej trochu
kokosový olej trochu
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Kupujte zásadně maso v celku a namelte si ho doma sami. Zapomeňte na mleté polotovary, které se na vás s příslibem nízké ceny smějí z regálu v nákupních centrech. Odměnou vám bude výrazně lepší chuť a větší jistota v tom, co opravdu konzumujete.

Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na měsíčky a necháme opéct na pánvi nebo v troubě, dochucené solí a pepřem. Pokud máte po ruce, tak plně podporuji rozmarýn (nebo pažitku ;-)). Když budou brambory chytat zlatavou barvu, přidejte lžičku kokosového oleje. Nechte na mírném plameni dojít a máte připravenou výbornou přílohu.                                                                                                                  

Hovězí maso nameleme strojkem, nebo nožem nakrájíme do konzistence mletého masa, přidáme najemno nakrájenou šalotku, česnek, sůl a pepř dle chuti. Vše společně promícháme, vytvoříme tvar burgeru a dáme stranou. Rozehřejeme pánev a přidáme čajovou lžičku olivového oleje. Mezitím si nakrájíme celer společně s mrkví  a do již rozpálené pánve přidáme připravený burger, který opečeme  3-5 min z každé strany (dle tloušťky, kvality masa a požadovaného propečení). Burger dáme stranou "dojít" a do pánve vložíme zeleninu, kterou orestujeme do zlatova a stáhneme z plotny. Nakrájíme si rajče, které v misce smícháme s orestovanou zeleninou, solí, pepřem a trochou olivového oleje  (můžete přidat např. balsamico ocet, bazalku atd. dle chuti). Máme připravený burger i salát a můžeme servírovat.

Energické hodnoty:

Sacharidy 52 g
Bílkoviny 36 g   
Tuky 25 g         
Energie 600 kcal

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Robert Maška

    zavřít okno