hovězí zadní nebo falešná svíčková | 200 g |
brambory ve slupce | 300 g |
řapíkatý celer | 5 g |
mrkev | 50 g |
rajče | 1 ks |
šalotka | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
extra panenský olivový olej | trochu |
kokosový olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Kupujte zásadně maso v celku a namelte si ho doma sami. Zapomeňte na mleté polotovary, které se na vás s příslibem nízké ceny smějí z regálu v nákupních centrech. Odměnou vám bude výrazně lepší chuť a větší jistota v tom, co opravdu konzumujete.
Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na měsíčky a necháme opéct na pánvi nebo v troubě, dochucené solí a pepřem. Pokud máte po ruce, tak plně podporuji rozmarýn (nebo pažitku ;-)). Když budou brambory chytat zlatavou barvu, přidejte lžičku kokosového oleje. Nechte na mírném plameni dojít a máte připravenou výbornou přílohu.
Hovězí maso nameleme strojkem, nebo nožem nakrájíme do konzistence mletého masa, přidáme najemno nakrájenou šalotku, česnek, sůl a pepř dle chuti. Vše společně promícháme, vytvoříme tvar burgeru a dáme stranou. Rozehřejeme pánev a přidáme čajovou lžičku olivového oleje. Mezitím si nakrájíme celer společně s mrkví a do již rozpálené pánve přidáme připravený burger, který opečeme 3-5 min z každé strany (dle tloušťky, kvality masa a požadovaného propečení). Burger dáme stranou "dojít" a do pánve vložíme zeleninu, kterou orestujeme do zlatova a stáhneme z plotny. Nakrájíme si rajče, které v misce smícháme s orestovanou zeleninou, solí, pepřem a trochou olivového oleje (můžete přidat např. balsamico ocet, bazalku atd. dle chuti). Máme připravený burger i salát a můžeme servírovat.
Energické hodnoty:
Sacharidy 52 g
Bílkoviny 36 g
Tuky 25 g
Energie 600 kcal