Pažitka
Název:

Hovězí guláš s celerem a rajčaty


Hovězí guláš s celerem a rajčaty


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka600 g
cibule4 ks
očištěný celer250 g
rajčata4 ks
sladká paprika4 lžičky
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
česnek5 stroužků
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kmín dle chuti
máslo a jáhlová mouka dle potřeby
K servírování:
cibule na půlkolečka dle chuti
chléb nebo houskový knedlík dle chuti
sekaná listová petržel dle chuti
Postup přípravy:

Klasika je úžasná, miluju českou kuchyni, ale nejde pořád dokola vařit jedno a to samé. Nebo aspoň mě to moc nebaví. Guláš je super, nejlepší stejně dělá můj taťka. Takže já si udělám svůj a na ten klasický si dojdu k našim.

Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolijte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila. Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkáč, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakáči to bude trvat o poznání kratší dobu. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít. Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše. 
Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem. 

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno