Ingredience: | |
hovězí kližka | 600 g |
cibule | 4 ks |
očištěný celer | 250 g |
rajčata | 4 ks |
sladká paprika | 4 lžičky |
nové koření | 4 kuličky |
bobkový list | 2 ks |
česnek | 5 stroužků |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kmín | dle chuti |
máslo a jáhlová mouka | dle potřeby |
K servírování: | |
cibule na půlkolečka | dle chuti |
chléb nebo houskový knedlík | dle chuti |
sekaná listová petržel | dle chuti |
Klasika je úžasná, miluju českou kuchyni, ale nejde pořád dokola vařit jedno a to samé. Nebo aspoň mě to moc nebaví. Guláš je super, nejlepší stejně dělá můj taťka. Takže já si udělám svůj a na ten klasický si dojdu k našim.
Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolijte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila. Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkáč, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakáči to bude trvat o poznání kratší dobu. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít. Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše.
Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem.