Ingredience: | |
sádlo či Ghí | dle potřeby |
hovězí maso (hovězí zadní, ořech, kližka) | 2 - 2,5 kg |
velké cibule | 6 ks |
česnek | 1 palice |
majoránka | 2 - 3 hrsti |
lahůdková paprika Grešík | 3 - 4 lžíce |
sekaná bio rajčata nebo 6-8 velkých rajčat | 1 konzerva (400g) |
himalájská sůl | dle chuti |
cuketa - oloupaná, vydlabaná | 1 ks |
voda | cca 3 l |
pepř čtyř barev nebo chilli paprička | dle chuti |
moučkový cukr | dle chuti |
Když dělám guláš, děláme ho pořádný kotlík. Moje maminka ho miluje a strašně ji ode mne chutná, tak ho vždy udělám víc. Manžel a malý jej také zbožňují. Vesměs jeho příprava je snadná a rychlá, stačí udělat základ. Pak se jen čeká, než se uvaří a pak jíme tři dny a nějak se ho nemůžeme přejíst. Cuket je teď všude plno a na zahuštění jsou úžasně, protože je v omáčce nepoznáte.
Základem každého guláše je pěkné maso a cibule. Na Ghí či sádle (dávám přibližně 3 - 4 lžíce) orestujeme cibuli dohněda, následně přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a necháme jej zatáhnout. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, dávám větší polovinu hlavičky a zbytek si nechávám na doladění. Poprášíme paprikou, která se nám nesmí přichytit, omáčka by byla hořká, přidáme majoránku, kterou v rukách promneme, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme rajčata zbavená slupky (lépe se zbaví slupky, když se spaří horkou vodou) a najemno nastrouhanou cuketu. Uzavřeme tlakový hrnec, já vařím guláš přibližně 45 minut, záleží, jak velké kostky masa nakrájíme a jak je maso staré. Po 45 minutách otevřeme tlakový hrnec, vyzkoušíme, jestli je maso dostatečně měkké. Pokud ano, maso vyndáme mimo, vezmeme tyčový mixér a omáčku rozmixujeme. Maso vrátíme zpět a guláš dochutíme. Teď začíná ta pravá alchymie, trošku toho a onoho, většinou mi stačí přidat trošku soli, česneku, majoránky a případně naostřit či dosladit, tam už je to hodně o vlastní chuti. Podáváme s oblíbenou přílohou.
Podrobné info: