Pažitka
Název:

Hovězí guláš zahuštěný cuketou a rajčaty

bez BKM, lepku, vajec


Hovězí guláš zahuštěný cuketou a rajčaty


Ingredience:
Ingredience:
sádlo či Ghí dle potřeby
hovězí maso (hovězí zadní, ořech, kližka)2 - 2,5 kg
velké cibule6 ks
česnek1 palice
majoránka2 - 3 hrsti
lahůdková paprika Grešík3 - 4 lžíce
sekaná bio rajčata nebo 6-8 velkých rajčat1 konzerva (400g)
himalájská sůl dle chuti
cuketa - oloupaná, vydlabaná1 ks
vodacca 3 l
pepř čtyř barev nebo chilli paprička dle chuti
moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Když dělám guláš, děláme ho pořádný kotlík. Moje maminka ho miluje a strašně ji ode mne chutná, tak ho vždy udělám víc. Manžel a malý jej také zbožňují. Vesměs jeho příprava je snadná a rychlá, stačí udělat základ. Pak se jen čeká, než se uvaří a pak jíme tři dny a nějak se ho nemůžeme přejíst. Cuket je teď všude plno a na zahuštění jsou úžasně, protože je v omáčce nepoznáte.

Základem každého guláše je pěkné maso a cibule. Na Ghí či sádle (dávám přibližně 3 - 4 lžíce) orestujeme cibuli dohněda, následně přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a necháme jej zatáhnout. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, dávám větší polovinu hlavičky a zbytek si nechávám na doladění. Poprášíme paprikou, která se nám nesmí přichytit, omáčka by byla hořká, přidáme majoránku, kterou v rukách promneme, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme rajčata zbavená slupky (lépe se zbaví slupky, když se spaří horkou vodou) a najemno nastrouhanou cuketu. Uzavřeme tlakový hrnec, já vařím guláš přibližně 45 minut, záleží, jak velké kostky masa nakrájíme a jak je maso staré. Po 45 minutách otevřeme tlakový hrnec, vyzkoušíme, jestli je maso dostatečně měkké. Pokud ano, maso vyndáme mimo, vezmeme tyčový mixér a omáčku rozmixujeme. Maso vrátíme zpět a guláš dochutíme. Teď začíná ta pravá alchymie, trošku toho a onoho, většinou mi stačí přidat trošku soli, česneku, majoránky a případně naostřit či dosladit, tam už je to hodně o vlastní chuti. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno