Ingredience: | |
hovězí uzený jazyk | dle potřeby |
mrkev | 2 ks |
cibule | 1 ks |
celer | kus |
bobkový list | 1 ks |
nové koření | 3 kuličky |
pepř | 5 kuliček |
sůl | 1,5 lžíce |
snítka libečku | dle chuti |
Křenová omáčka: | |
velká cibule | 1 ks |
máslo | 100 g |
hladká mouka | 3 lžíce |
hovězí vývar (vývar z jazyka) | 500 - 650 ml |
smetana ke šlehání | 125 ml |
strouhaný křen (na jemnější omáčku stačí 3-4 lžíce) | 6 vrchovatých lžic |
pepř | dle chuti |
Celý týden vaříme lehčí jídla, buď úplně bez masa, nebo jenom s malým kouskem masa. Potom, když jedem na chalupu, tak naopak často vařím nebo peču maso. A Zdenda už si jenom přeje, na co má chuť. Třeba uzený jazyk s křenovou omáčkou je na chalupu super. Když roztopíte kachlová kamna, stačí už jenom postavit na plotnu hrnec a maso se může pěkně pomaličku táhnout, až se úplně rozplývá na jazyku.
Jazyk zalijte vodou, osolte, přidejte koření a zeleninu a vařte na mírném ohni minimálně 3 hodiny.
Na másle zpěňte cibuli a nechte zesklovatět (ne do hněda!). Přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilívejte vývar a metličkou promíchávejte. Nechte 20 minut povařit, občas omáčku promíchejte.
Ke konci přidejte polovinu křenu a ještě 2 minuty povařte. Omáčku opepřete a případně osolte (já používám solený vývar z jazyka, takže už vůbec nesolím).
Propasírujte, přilijte smetanu a i druhou polovinu jemně strouhaného křenu, který už vůbec nevařte.
Podávejte s karlovarským knedlíkem.
Podrobné info: