Ingredience: | |
hovězí kližka | 700 g |
kořenová zelenina | dle potřeby |
větší cibule | 1 ks |
hovězí vývar | 0,5 l |
červené víno | cca 0,3 l |
máslo | 100 g |
mléko | 1 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
pepř a nové koření | několik kuliček |
bobkový list | 1 ks |
muškátový oříšek | špetka |
Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.
Kližku očistíme a nejlépe na 24 hodin naložíme do nastrouhané kořenové zeleniny, zakáplé olivovým olejem.
Na mále orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka necháme zatáhnout. Poté do hrnce vyklopíme zeleninu, ve které e maso marinovalo, osolíme, opepříme, společně promícháme a zalejeme vínem a vývarem.
Přiklopíme poklicí , přivedeme k varu a pak necháme několik hodin jen tak lehce probublávat. Jednou za čas zkontrolujeme a promícháme.
Měkké maso vyjmeme, ze základu vylovíme pepř, nové koření a bobkový list a vše rozmixujeme do hladka.
Na závěr necháme v omáčce rozpustit oříšek másla.
Jako přílohu jsem vyzkoušela místo šťouchaných brambor nebo klasické bramborové kaše "celerové pyré" a byla jsem mile překvapena jeho chutí (bez typického celerového odéru) a lehkostí.....
Bulvu syrového celeru nakrájíme na kostky a povaříme v osoleném mléce hodně do měkka - téměř rozvaříme.
Slijeme, přidáme 1/2 hrnku horkého mléka, dle potřeby sůl, muškátový květ, oříšek másla a vyšleháme.
Podrobné info: