Pažitka
Název:

Hovězí kližka na červeném víně s celerovým pyré


Hovězí kližka na červeném víně s celerovým pyré


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka700 g
kořenová zelenina dle potřeby
větší cibule1 ks
hovězí vývar0,5 l
červené vínocca 0,3 l
máslo100 g
mléko1 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
pepř a nové koření několik kuliček
bobkový list1 ks
muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.

Kližku očistíme a nejlépe na 24 hodin naložíme do nastrouhané kořenové zeleniny, zakáplé olivovým olejem.

Na mále orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka necháme zatáhnout. Poté do hrnce vyklopíme zeleninu, ve které e maso marinovalo, osolíme, opepříme, společně promícháme a zalejeme vínem a vývarem.

Přiklopíme poklicí , přivedeme k varu a pak necháme několik hodin jen tak lehce probublávat. Jednou za čas zkontrolujeme a promícháme.

Měkké maso vyjmeme, ze základu vylovíme pepř, nové koření a bobkový list a vše rozmixujeme do hladka.

Na závěr necháme v omáčce rozpustit oříšek másla.

Jako přílohu jsem vyzkoušela místo šťouchaných brambor nebo klasické bramborové kaše "celerové pyré" a byla jsem mile překvapena jeho chutí (bez typického celerového odéru) a lehkostí.....

Bulvu syrového celeru nakrájíme na kostky a povaříme v osoleném mléce hodně do měkka - téměř rozvaříme.

Slijeme, přidáme 1/2 hrnku horkého mléka, dle potřeby sůl, muškátový květ, oříšek másla a vyšleháme.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno