Pažitka
Název:

Hovězí kližka na kopru v pomalém hrnci


Hovězí kližka na kopru v pomalém hrnci


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka v celku900 g
syrové brambory250 g
vývar nebo voda150 ml
smetana300 ml
velká cibule1 ks
čerstvý nakrájený kopr3 lžíce
olej1 lžička
máslo1 tenký plátek
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
cukr dle chuti
ocet dle chuti
Postup přípravy:

Máte pomalý hrnec, kus hovězího a kytičku čerstvého kopru ze supermarketu? Jestli ano, tak máte nastartováno na fajn oběd.

Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostky a dáme je do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Do opláchnutého a osušeného masa vetřeme trochu soli a pepře a pro lepší držení tvaru maso utáhneme dvojitě danou nití, nebo kuchyňským provázkem.
V pánvi na rozehřátém oleji s máslem zprudka ze všech stran opečeme maso a po opečení ho přemístíme na brambory do hrnce.
Pánev vypláchneme horkým vývarem (vodou) a nalijeme do hrnce. Povrch masa zasypeme nakrájenou cibulí, hrnec přiklopíme poklicí a zapnutý na II.stupeň vaříme 4hodiny.
10 minut před koncem vaření dáme do hlubšího kastrůlku smetanu a až začne vařit, přidáme k ní nakrájený kopr. Mírně osladíme, okyselíme a slabým varem provaříme 3minuty.
Z pomalého hrnce vyndáme měkké maso, které uchováme v teple. Celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme horkou, ochucenou smetanu s koprem a všechno vařečkou promícháme.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a s vařenými bramborami.

Mouka na zahuštění není zapotřebí, brambory a cibule po rozmixování na hustotu omáčky postačí.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno