Ingredience: | |
hovězí kližka v celku | 900 g |
syrové brambory | 250 g |
vývar nebo voda | 150 ml |
smetana | 300 ml |
velká cibule | 1 ks |
čerstvý nakrájený kopr | 3 lžíce |
olej | 1 lžička |
máslo | 1 tenký plátek |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
cukr | dle chuti |
ocet | dle chuti |
Máte pomalý hrnec, kus hovězího a kytičku čerstvého kopru ze supermarketu? Jestli ano, tak máte nastartováno na fajn oběd.
Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostky a dáme je do kameninové nádoby pomalého hrnce.
Do opláchnutého a osušeného masa vetřeme trochu soli a pepře a pro lepší držení tvaru maso utáhneme dvojitě danou nití, nebo kuchyňským provázkem.
V pánvi na rozehřátém oleji s máslem zprudka ze všech stran opečeme maso a po opečení ho přemístíme na brambory do hrnce.
Pánev vypláchneme horkým vývarem (vodou) a nalijeme do hrnce. Povrch masa zasypeme nakrájenou cibulí, hrnec přiklopíme poklicí a zapnutý na II.stupeň vaříme 4hodiny.
10 minut před koncem vaření dáme do hlubšího kastrůlku smetanu a až začne vařit, přidáme k ní nakrájený kopr. Mírně osladíme, okyselíme a slabým varem provaříme 3minuty.
Z pomalého hrnce vyndáme měkké maso, které uchováme v teple. Celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme horkou, ochucenou smetanu s koprem a všechno vařečkou promícháme.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a s vařenými bramborami.
Mouka na zahuštění není zapotřebí, brambory a cibule po rozmixování na hustotu omáčky postačí.
Podrobné info: