Ingredience: | |
hovězí kližka vcelku | 600 g |
rajčata (4 menší kusy) | 250 g |
bílé víno (lze nahradit vodou) | 200 ml |
špek | 50 g |
větší cibule | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
plnotučná hořčice | 2 lžíce |
chilli nebo mletá pálivá paprika | špetka |
sůl | dle chuti |
nasekané čerstvé bylinky | na ozdobu |
Kuskus: | |
kuskus | 1 hrnek (200 ml) |
voda | 2 hrnky (400 ml) |
zeleninový bujon | 1 kostka |
malá cibule | 1 ks |
malá mrkev | 1 ks |
olej + plátek másla / nebo pouze lžíce oleje | 1 lžička |
nasekané čerstvé bylinky | dle chuti |
Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu.
Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.
Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso.
Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější.
Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno.
Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar.
Do papiňáku(tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200ml tekutiny a promícháme.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky.
Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme.
Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5minut, si připravíme na přílohu kuskus.
Ve 400ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky.
Podáváme společně s omáčkou a masem.Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou.