Ingredience: | |
hovězí kližka | 900 g |
silný hovězí vývar | 350 ml |
olej | 2 lžíce |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
máslo | 1 plátek (2cm) |
nakrájený medvědí česnek nebo zelená cibulová nať | 2 velké hrsti |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
Hovězí kližka a papiňák jsou mé dvě oblíbené věci v kuchyni. Tak pojďme si něco dobrého připravit.
Celý sval masa opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a mletý pepř. Pro lepší držení tvaru maso utáhneme provázkem.
V papiňáku na rozehřátém oleji orestujeme do sklovita drobně nakrájenou cibuli s česnekem.
Položíme maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Poté pod něj podsuneme nerezovou podložku nebo pařák na knedlíky, podlijeme vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum a dusíme 60 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso dáme stranou, vytáhneme podložku a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme.
Do šťávy dáme nakrájený medvědí česnek, nebo cibulovou nať, máslo a prudkým varem chvíli provaříme na hustější konzistenci.
Maso zbavené provázku nakrájíme na jednotlivé porce. Podáváme se šťávou a bramborovým knedlíkem. Vhodná je i rýže.
Podrobné info: