Pažitka
Název:

Hovězí kližka s přírodní šťávou


Hovězí kližka s přírodní šťávou


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka900 g
silný hovězí vývar350 ml
olej2 lžíce
cibule1 ks
česnek3 stroužky
máslo1 plátek (2cm)
nakrájený medvědí česnek nebo zelená cibulová nať2 velké hrsti
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Hovězí kližka a papiňák jsou mé dvě oblíbené věci v kuchyni. Tak pojďme si něco dobrého připravit.

Celý sval masa opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a mletý pepř. Pro lepší držení tvaru maso utáhneme provázkem.

V papiňáku na rozehřátém oleji orestujeme do sklovita drobně nakrájenou cibuli s česnekem.

Položíme maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Poté pod něj podsuneme nerezovou podložku nebo pařák na knedlíky, podlijeme vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum a dusíme 60 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso dáme stranou, vytáhneme podložku a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme. 

Do šťávy dáme nakrájený medvědí česnek, nebo cibulovou nať, máslo a prudkým varem chvíli provaříme na hustější konzistenci.

Maso zbavené provázku nakrájíme na jednotlivé porce. Podáváme se šťávou a bramborovým knedlíkem. Vhodná je i rýže.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno