Pažitka
Název:

Hovězí kostky na slanině s dušenou mrkví s hráškem


Hovězí kostky na slanině s dušenou mrkví s hráškem


Ingredience:
Na maso:
hovězí na dušení (loupaná plec)600 g
dobrá slanina100 g
cibule2 ks
koření Roštěnky2 lžičky
sůl dle chuti
pepř špetka
česnek1 stroužek
olej3 lžíce
drcený kmín2 lžičky
vývarcca 300 ml
Na mrkev:
mrkev800 g
mražený hrášek2 hrstě
cibule1 ks
máslo1 lžíce
sádlo1 lžíce
citronová šťáva2 lžíce
mletý bílý pepř1 lžička
sůl dle chuti
cukr dle chuti
hladká mouka2 lžíce
Postup přípravy:

Dušenou mrkev buď milujete nebo nenávidíte. Věřte, že je to nejen výborná záležitost, ale mrkev je především velmi zdravá.

Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3x3 cm. Dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa. Přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá (Knorr).
Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme). Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno