Pažitka
Název:

Hovězí krk na česneku a dušená kapusta


Hovězí krk na česneku a dušená kapusta


Ingredience:
Maso:
hovězí krk500 g
česnek5 stroužků
šabacká nebo jiná dobrá slanina50 g
cibule1 ks
olej2 lžíce
čerstvě drcený pepř dle chuti
sůl dle chuti
sádlo1 lžíce
Kapusta:
pakusta1 menší hlávka
česnek4 stroužky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Jíška:
špek30 g
hladká mouka2 lžíce
Příloha:
brambory dle potřeby
Postup přípravy:

Kdo nezná hovězí krk, nechť se seznámí s výbornou delikatesou, která je dle mě docela podceňovaná. Doufám, že si pochutnáte, tak jako my doma.

Maso nakrájíme na větší kostky (3 x 3 cm), opepříme, přidáme prolisovaný česnek, olej a řádně promícháme. Necháme v uzavřené nádobě přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme dozlatova vyškvařit, přidáme sádlo,na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dozatova. Pak přidáme maso a zprudka ho ze všech stran orestujeme. Osolíme, podlejeme vodou a dusíme doměkka. Můžeme připravit i tlakovém hrnci, zkrátíme si tím čas přípravy.

Kapustu zbavíme horních listů, rozpůlíme, vyřízneme středový košťál i hrubé košťály. Pokrájíme na středně silné nudličky. Zalijeme cca 200 ml vody, osolíme a vaříme 10 minut. Poté scedíme, ale vodu z kapusty ponecháme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme. Přidáme mouku a vymícháme jíšku dorůžova. Tuto přidáme k povařené kapustě, přilijeme vodu (z kapusty) dle potřeby, přidáme prolisovaný česnek, pepř, event. dosolíme. Necháme na mírném plameni ještě 10 min. provařit. Podáváme s vařeným bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno