Maso: | |
hovězí krk | 500 g |
česnek | 5 stroužků |
šabacká nebo jiná dobrá slanina | 50 g |
cibule | 1 ks |
olej | 2 lžíce |
čerstvě drcený pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
sádlo | 1 lžíce |
Kapusta: | |
pakusta | 1 menší hlávka |
česnek | 4 stroužky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Jíška: | |
špek | 30 g |
hladká mouka | 2 lžíce |
Příloha: | |
brambory | dle potřeby |
Kdo nezná hovězí krk, nechť se seznámí s výbornou delikatesou, která je dle mě docela podceňovaná. Doufám, že si pochutnáte, tak jako my doma.
Maso nakrájíme na větší kostky (3 x 3 cm), opepříme, přidáme prolisovaný česnek, olej a řádně promícháme. Necháme v uzavřené nádobě přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme dozlatova vyškvařit, přidáme sádlo,na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dozatova. Pak přidáme maso a zprudka ho ze všech stran orestujeme. Osolíme, podlejeme vodou a dusíme doměkka. Můžeme připravit i tlakovém hrnci, zkrátíme si tím čas přípravy.
Kapustu zbavíme horních listů, rozpůlíme, vyřízneme středový košťál i hrubé košťály. Pokrájíme na středně silné nudličky. Zalijeme cca 200 ml vody, osolíme a vaříme 10 minut. Poté scedíme, ale vodu z kapusty ponecháme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme. Přidáme mouku a vymícháme jíšku dorůžova. Tuto přidáme k povařené kapustě, přilijeme vodu (z kapusty) dle potřeby, přidáme prolisovaný česnek, pepř, event. dosolíme. Necháme na mírném plameni ještě 10 min. provařit. Podáváme s vařeným bramborem.