Pažitka
Název:

Hovězí krk na pivě, máslové dýni, žampionech a mrkvi


Hovězí krk na pivě, máslové dýni, žampionech a mrkvi


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krk1 kg
cibule2 ks
mrkev1 ks
máslová dýně400 g
žampiony4 ks
česnek6 stroužků
smetana100 ml
světlé pivo500 ml
máslo silný plátek
jáhlová mouka dle potřeby
čerstvá majoránka dle chuti
citronová šťáva dle chuti
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Hovězí maso u nás vždy využívám na omáčky, protože ty se dají ohřát i druhý nebo i třetí den. Tentokrát jsem do receptu zakomponovala i máslovou dýni a výsledek byl boží. Omáčka byla nejlepší druhý den, kdy byla krásně uleželá a prostě k sežrání! (Ha!)

Nejprve si oloupejte zeleninu. Dýni nakrájejte na kostky. Mrkev na silná kolečka. Cibuli na měsíčky. Žampiony také oloupejte a rozkrájejte. Maso rozkrájejte na kostky.

Ve větším hrnci nebo tlakáči rozpalte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte maso a nechte zcela zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte dýni, mrkev, žampiony a 4 stroužky česneku. Podlijte pivem, pokud není maso zcela ponořené, přilejte vodu. Duste v tlakovém hrnci asi hodinu až hodinu a čtvrt. V normálním hrnci to bude trvat určitě o hodinu déle. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem na talíř. A teď záleží na vás, jakou konzistenci omáčky chcete mít. Když chcete mít v omáčce kusy zeleniny, tak část odeberte bokem a zbytek rozmixujte ponorným mixérem na hladkou omáčku. Pokud je jí moc, zredukujte ji, tím jí ubyde a zhoustne. Pokud nechcete v omáčce žádné kusy, rozmixujte všechno.

Jáhlovou moukou nahrazuji tu obyčejnou, takže klidně použijte pšeničnou. A dávám jí proto, aby měla omáčka celistvou konzistenci a neoddělovala se voda od zeleniny. Pokud chcete omáčku zahustit, rozmíchejte si zhruba dvě lžíce mouky v plátku másla, to pak nechte pozvolna rozpustit ve vařící omáčce. Nechte ještě asi 15 minut provařit. Dochuťte zbytkem prolisovaného česneku, zjemněte smetanou a podle chuti okyselte trochou citronové šťávy a lístky čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, nenahrazujte jí sušenou, ta se v jídle rozvine úplně jinak a omáčka by chutnala jako polévka.

Servírujte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno