Pažitka
Název:

Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší


Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší


Ingredience:
Ingredience:
hovězí líčka1,3 kg
cibule4 ks
česnek2 stroužky
mrkev3 ks
celer4 řapíky
celer250 g
třtinový cukr2 lžíce
černé pivo0,5 l
bobkový list3 ks
nové koření6 kuliček
sýr Cottage1 balení
citron1 ks
přepuštěné máslo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
drcený kmín dle chuti
máslo1 lžíce
mléko dle potřeby
citronová šťáva1 - 2 lžičky
Postup přípravy:

Zase jeden z experimentů, který se vydařil. Pro mě trochu risk, ale vše dopadlo na jedničku. Ostatně, řekněte sami...

Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny. 
Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření, bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Servírujte s bramborovou kaší nebo brambory.

Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.

Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.
Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno