Ingredience: | |
hovězí líčka | 1,3 kg |
cibule | 4 ks |
česnek | 2 stroužky |
mrkev | 3 ks |
celer | 4 řapíky |
celer | 250 g |
třtinový cukr | 2 lžíce |
černé pivo | 0,5 l |
bobkový list | 3 ks |
nové koření | 6 kuliček |
sýr Cottage | 1 balení |
citron | 1 ks |
přepuštěné máslo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Příloha: | |
brambory | dle potřeby |
drcený kmín | dle chuti |
máslo | 1 lžíce |
mléko | dle potřeby |
citronová šťáva | 1 - 2 lžičky |
Zase jeden z experimentů, který se vydařil. Pro mě trochu risk, ale vše dopadlo na jedničku. Ostatně, řekněte sami...
Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.
Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření, bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
Servírujte s bramborovou kaší nebo brambory.
Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte.
Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.
Dobrou chuť.