Pažitka
Název:

Hovězí líčka na červeném víně


Hovězí líčka na červeném víně


Ingredience:
hovězí nebo telecí líčka600 g
červené víno0,3 l
silný hovězí nebo zeleninový vývar0,3 l
provensálské koření špetka
drcený kmín špetka
pepř špetka
sůl špetka
velká mrkev1 ks
větší petržel (možno nahradit 1/4 bulvy celeru či jeho třemi řapíky)1 ks
větší červená cibule1 ks
máslo (35 g na restování, 15 g na dokončení omáčky)50 g
olej3 lžíce
brambory600 g
smetana 12 % dle potřeby
muškátový květ špetka
hladkolistá petržel hrstka
Ingredience:
Postup přípravy:

Naprosto luxusní jídlo, které jsem vařila také poprvé, podle mého "guru" Zdeňka Pohlereicha.

Tento recept není nijak složitý. Nejvíce se přípravě věnujete prvních pár minut a pak už jen vše necháte pod pokličkou probublávat. Nejprve rozehřejte dohromady máslo a olej a začněte přidávat maso. Nechte to pořádně rozpálit, aby se maso nezačalo hned dusit a pouštět šťávu. Potřebujeme, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Máte-li masa hodně, dejte tam nejdříve půlku , zarestujte a pak přidejte další půlku. 

K tomu tam přihoďte nakrájenou zeleninu. Aby byla omáčka tmavá, použijeme červenou cibuli. Před tím, než pokrájíme mrkev a petržel na velké kusy, oddělíme podélně škrabkou pár nudlí od každého.

V hrnci orestujeme maso, mrkev, petržel a cibuli, trvá to tak 5 minut. Během toho osolíme, opepříme, přidáme kmín a provensálské koření (pokud máte čerstvé, tím lépe).  Zalijeme vývarem a vínem tak, aby bylo vše potopeno.

Přiklopíme, přivedeme k varu a pak necháme jen tak lehce probublávat. Jednou za půl hodinky na to koukneme, zamícháme a zase přikryjeme dokud není maso měkké. 

Poté vyjměte zeleninu z omáčky. Když je maso sundané z plotýnky, nechte v sosu rozpustit ještě máslo a je hotovo. 

Asi 10 minut před podáváním orestujte na pánvi na troše másla nudle ze zeleniny. A můžeme podávat, nejlépe s bramborovou kaší.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Milena Jandusová

    zavřít okno