Ingredience: | |
hovězí líčka | 600 g |
větší cibule | 3 - 4 ks |
rajčatový protlak | 1 plechovka |
žampionů | 180 g |
červené víno | 150 ml |
sušená rajčata | 3 ks |
kyselý okurek | 3 ks |
olivový olej | 2 pol. lžíce |
mletý bobkový list | hrsttička |
jalovec | špetka |
nové koření | špetka / kuličky |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
vývar z kostí | 0,5 l |
Jste milovníky líček, tak se nacházíte v tom správném receptu. Kdo nepoužívá divoké koření, může zjistit, že kombinace hovězího masa, jalovce a červeného vína je dokonalá.
Maso kuchyňsky upravíme, pokrájíme na nudličky, opepříme a naložíme přes noc do červeného vína.
Na oleji další den orestujeme v tlakovém hrnci na pokrájené cibuli - naložená hovězí líčka i s vinnou marinádou, necháme zatáhnout, přidáme velký rajský protlak a mícháme a opékáme ještě dál ze všech stran. Když budou mít líčka pěkně puštěnou šťávičku, zalijeme vývarem (vodou), přidáme divoké koření, sůl, přiklopíme poklicí tlakového hrnce a na cca 25 minut necháme dusit v tlakáči nebo v jiné nádobě /v troubě/. Po této době, odpustíme páru z tlakového hrnce, přidáme pokrájené žamiponky a přidáme ( + okurky nebo sušená rajčata ) a ještě chvíli podusíme. Podle potřeby dosolíme, dopepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Pokud je potřeba omáčku ještě malinko zahustit, vmícháme špetku solamylu a krátce povaříme. Většinou je omáčka dost hustá, je to pěkná kolagenová šťáva. Podáváme s bylinkovou rýží.