Ingredience: | |
hovězí líčka | cca 1 kg |
černé pivo | 1 l |
velké cibule | 3 ks |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý černý pepř | dle chuti |
hřebíček | 10 ks |
nové koření | 5 kuliček |
sádlo | dle potřeby |
Hovězí líčka se vrátila na výsluní díky Zdeňku Pohlreichovi. Jak je máme rádi u nás doma?
Na hovězí i vepřová líčka nedám dopustit. Maso, které se jen rozplývá na jazyku, výrazná chuť a zároveň jemnost. Nejčastěji je dusím v červeném vínu a podávám s kořenovou zeleninou, žampiony či dušeným špenátem. Chtělo by to ale změnu. Jakou? Víno jsem vyměnila za pivo!
Hovězí líčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Ty osolíme a opepříme ze všech stran. Dáme osmahnout na rozpálené sádlo, pěkně dohněda ze všech stran. Hnědá líčka dáme stranou a na výpeku osmahneme cibuli, kterou jsme nakrájeli na velké kostičky.
K cibuli do hrnce vrátíme líčka, spolu se šťávou, kterou máme na talíři. Zalijeme pivem tak, aby byla líčka ponořená. Přidáme koření a přivedeme k varu. Takto odkrytá vaříme asi pět minut, snížíme teplotu, přiklopíme a dusíme doměkka. Bude to trvat asi tři hodiny.
Poté vyndáme líčka ven a uložíme do tepla (třeba do hrnce, do trouby zapnuté na 70 °C). Pivní vývar scedíme a zvýšíme teplotu na plotýnce naplno, aby tekutina vařila. Omáčku vyvaříme, až má tu správnou chuť a hustotu (asi na polovinu objemu). Má skvělou, lehce nahořklou chuť.
Podáváme s bramborovou kaší či pastinákovým pyré.
TIP: příště přidám ještě hvězdičku badyánu. Dodá omáčce zajímavější chuť.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: